Banjaluka: Borcima 300.000 KM

Vesna Popović
Banjaluka: Borcima 300.000 KM

Banjaluka - Gradska uprava objavila je juče konkurs za sufinansiranje projekata boračkih udruženja u idućoj godini, za koje je nacrtom budžeta grada planirano 300.000 KM.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Milenko Vučeta je rekao da je konkurs objavljen iako budžet za iduću godinu još nije usvojen.

- Po njegovom usvajanju razmatraćemo sve prijave i najkvalitetniji projekti biće finansirani raspoloživim sredstvima - rekao je Vučeta i dodao da je nacrtom budžeta planiran isti iznos sredstava kao i ove godine.

- Na bazi ovogodišnjeg iskustva smatramo da će ta sredstva biti dovoljna. Boračke organizacije imaju 30 dana od dana objavljivanja da dostave prijedloge - dodao je Vučeta.

Prema podacima ovog odjeljenja, u 2014. godini za 25 projekata osam udruženja dodijeljeno je 158.790 KM, za obilježavanje značajnih događaja 21.812 KM, a za obaveze iz ugovora koje zaključuje gradonačelnik radi realizacije projekata značajnih za ovu kategoriju potrošena je 8.881 KM.

Vučeta je podsjetio da je sredinom ove godine povećan broj udruženja od interesa za grad. U nadležnosti ovog odjeljenja je 11 udruženja, a prije ove odluke bilo ih je pet. Prije promjene odluke odjeljenje je za pet udruženja isplatilo 198.520 KM, a drugim ovogodišnjim rebalansom budžeta grada ova sredstva planirana su u iznosu od 350.000 KM.

Predsjednik Boračke organizacije grada Banjaluka Goran Rogić smatra da je grad trebalo da napravi drugačiju kategorizaciju udruženja.

- Sredstva su raspoređena u okviru novca kojim grad raspolaže. Nemam ništa protiv da se finansiraju i druge organizacije, ali, ipak, mi smo organizacija od javnog interesa i zaslužujemo poseban status u odnosu na ostale. Jedan od projekata koji već godinama zbog nedostatka novca ne možemo realizovati je otvaranje kluba veterana u kojem bi se mogle organizovati radne terapije u saradnji sa Centrom za mentalno zdravlje - rekao je Rogić. Ovo udruženje je od grada za sedam projekata dobilo 100.830 KM.

Zbrinjavanje

Goran Rogić je naglasio da je važno da konačno bude riješeno stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija.

- Kako bi taj proces bio završen potrebno je da grad izdvoji dodatnih tri miliona KM za lica koja se ne nalaze na spiskovima Vlade RS za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija - rekao je Rogić.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana