Banjalučki gimnazijalci kročili u svijet režije

Aleksandar Stojanović
Banjalučki gimnazijalci kročili u svijet režije

BANjALUKA - Da su entuzijazam, trud i ljubav prema onom što radite dovoljni za dobar rezultat, najbolji primjer su učenici drugog razreda Gimnazije koji su snimili i publici predstavili svoj filmski prvenac “Gdje je Ana?”.

Samo uz pomoć kamere i mikrofona, kao jedine opreme za snimanje ovog kratkometražnog filmskog ostvarenja, mladi reditelji šesnaestogodišnjaci, Zoja Čvoro i Matija Bjelica, dokazali su da je velika želja dovoljna da se probije led i ostvari san.

Film su u utorak uveče u “Mektir pabu” predstavili publici koja ih je nakon projekcije nagradila dugim aplauzom. Film, na slikovit način, prikazuje život adolescenata i sve ono kroz šta mladi svakodnevno prolaze u srednjoškolskom dobu. 

Matija Bjelica kaže da je ideja postojala odranije, a da su u realizaciju projekta krenuli sasvim slučajno.

- Priča počinje sa djevojkom koja je nestala na izletu, a onda se pojavljuju ljudi iz njenog života, prvenstveno drugari iz Gimnazije. Želja nam je bila da kroz tu priču prikažemo različite osobe i različite karaktere koji čine svakodnevicu u našoj, ali i drugim srednjim školama u Banjaluci - rekao je Bjelica.

Drugi reditelj ovog filma Zoja Čvoro ističe da je zadovoljna kako film izgleda, s obzirom na uslove koje su imali za rad i da osjeća veliko zadovoljstvo što je napravila prvi iskorak ka pozivu kojim želi da se bavi, a to je režija.

- Od opreme smo imali samo mikrofon i kameru. Radili smo bez ikakve podrške i bez novca, a ka cilju nas je vodila samo ljubav prema filmu i režiji. Veliku pomoć imali smo od svih naših drugara koji su se uključili u projekat i pružili nam podršku od prvog dana - rekla je Čvoro.

Oboje su saglasni da posao režisera nije nimalo lak. Ispričali su kako su  nailazili na brojne prepreke i izazove, ali da je konačan proizvod dovoljan da se svi problemi zaborave.

- Bilo je mnogo zanimljivih i napornih trenutaka sa glumcima i između nas, ali svjesni smo već sada da je to sastavni dio ovog čime želimo da se bavimo. Želimo da zahvalimo svim našim drugarima koji su učestvovali u ovom projektu - rekli su mladi reditelji.
 

Učesnici

Ekipa ovog mini-projekta, pored reditelja, bili su i njihovi drugari, svi učenici drugog razreda Gimnazije.

- Matija Dimitrijević je producirao film i njegova pomoć je bila velika. Kao glumci su igrali naši drugari Aleksa Popović, Bogdana Marić u ulozi glavnog lika, Isidora Radulović, Nikša Marjanović, te Đorđe Arsenov i Marija Polić - rekao je Matija Bjelica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana