“Banjalučka zima” mamac za turiste

Aleksandar Stojanović
“Banjalučka zima” mamac za turiste

Banjaluka - Nakon uspješne ljetne turističke sezone i rekordnog broja turista u gradu na Vrbasu, u Turističkoj organizaciji se nadaju da će ovogodišnja “Banjalučka zima” privući još veći broj stranih gostiju.

Iz TOBL-a poručuju da nas u zimskoj sezoni očekuje bogat program, čija će kruna biti veliki novogodišnji koncerti popularnih pjevača Harisa Džinovića, Željka Samardžića, Željka Joksimovića, te Nikole Rokvića, koji će publiku zabavljati na kraju stare i početku nove godine.

Banjalučani, ali i svi oni koji posjete ovaj grad, moći će da uživaju u bogatom programu koji počinje od 15. decembra i ove godine je predviđen na pet lokacija. Građani i turisti, koji se ove godine očekuju u velikom broju, imaće priliku da posjete atraktivne turističke sadržaje u parku “Mladen Stojanović”, parku “Petar Kočić”, na Trgu Krajine, platou ispred Muzeja savremene umjetnosti i u “parkiću” kod Narodnog pozorišta RS.

Direktorica Turističke organizacije Banjaluka (TOBL) Irena Radojević kaže da pozitivni rezultati, rekordan broj turista i bogat sadržaj u ljetnoj sezoni daju vjetar u leđa i pravo da možemo reći da Banjaluka postaje atraktivna turistička lokacija. Ona je dodala da su nepovoljni vremenski uslovi u ljetnom periodu znatno uticali na to da broj dolazaka i noćenja turista ne bude veći, ali i pored toga ljetna sezona se može ocijeniti uspješnom.

- Nakon analize svih podataka zadovoljni smo brojem dolazaka i noćenja turista, ali isto tako i događajima koje smo ponudili, ne samo turistima nego i našim sugrađanima - zaključila je Radojevićeva.

Analizirajući podatke Zavoda za statistiku RS u prvih osam mjeseci zabilježen je rast broja dolazaka turista za oko četiri odsto i veći broj noćenja za 3,47 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

Manifestacije kao što su “Demofest” i “Freš vejv festival” isprofilisale su se kao značajan segment turističke ponude, a za vrijeme njihovog održavanja primijećen je veći broj turista.

- Ono na šta su svi ponosni je dolazak irske avio-kompanije “Rajaner” i otvaranje tri avio-linije prema Briselu, Memingemu i Stokholmu, za koje su sigurni da će doprinijeti povećanju broju turista tokom zimskih mjeseci - kažu u TOBL-u.

Banjaluka iz godine u godinu ima sve bogatiju turističku ponudu, a od ove godine to su turistički mini-bus za Banj brdo, teleskop postavljen na istoj lokaciji, te razni sadržaji koji su organizovani tokom “Ljeta na Vrbasu”.

Načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić ranije je kazala da se, organizacijom manifestacije “Banjalučka zima” namjerava kreirati atraktivan sadržaj, s ciljem privlačenja što većeg broja turista u grad na Vrbasu.

- Sa ovom manifestacijom u rukama imamo dobru ponudu i atraktivan turistički program, a sigurni smo da će nam u tim nastojanjima pomoći i najavljeno otvaranje novih avio-linija sa banjalučkog aerodroma - navela je Trivićeva.

“Proljeće u Banjaluci”

Manifestacija “Proljeće u Banjaluci”, koja je trajala 45 dana, donijela je gradu značajan rast broja turista, dok je promet u ugostiteljskim objektima i hotelima povećan za 1,9 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine.

- Prema podacima Poreske uprave, u aprilu i maju zabilježeno je 1,9 miliona KM prometa više u odnosu na isti period lani. Ove cifre su najbolji dokaz opravdanosti ulaganja u manifestacije poput ove i pokazatelj za budućnost - kazao je ranije gradonačelnik Igor Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana