Balabanovu smjenu potpisalo 18 odbornika

Vesna Popović
Balabanovu smjenu potpisalo 18 odbornika

Banjaluka - Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da je 18 odbornika skupštinske većine potpisalo inicijativu za smjenu aktuelnog predsjednika gradskog parlamenta Budimira Balabana.

- Potpisali su svi, osim tri odbornika DNS-a. Tako je prihvaćeno ono što su zaključili predsjednici gradskih odbora SNSD-a, SP-a, DNS-a, Ujedinjene Srpske i odbornika iz reda nacionalnih manjina - rekao je Radojičić.

On je podsjetio da je inicijativu o smjeni pokrenula skupštinska većina, u okviru koje su i prikupljeni potpisi.

- Imamo znatno više potpisa od jedne trećine, što je i formalna pretpostavka da se ide u proceduru, a znatno više i od polovine, što je potrebno za izglasavanje smjene - napomenuo je Radojičić.

Dodao je da je inicijativa predata u skupštinsku službu, te da će se na sjednici Skupštine vidjeti da li će joj se pridružiti još neko od opozicionih odbornika.

- Bilo je malo dramatičnih situacija u SP-u, ali to je u kontekstu cijelog ovog događaja i geneze koja traje godinama unazad, jer je bilo nastojanja da se formiraju nezavisni klubovi i nove konstrukcije u Gradskoj upravi - rekao je Radojičić.

Inače, za izglasavanje bilo koje odluke u Skupštini većini je potrebno minimalno 16 glasova.

Očekuje da će kolegijum Skupštine danas zakazati sjednicu parlamenta i navodi da je njegov prijedlog da to bude 20. jula.

Predsjednik Gradskog odbora DNS-a Nedeljko Čubrilović izjavio je juče da ponašanje predsjednika Skupštine grada Budimira Balabana nije u saglasnosti sa politikom DNS-a, čiji je on član.

Čubrilović je rekao da će ova stranka ostati principijelna u podršci Radojičiću, koji je na toj funkciji zahvaljujući i DNS-u.

- Očekujemo da grad ima kompaktnije rukovodstvo i funkcionalnu Skupštinu, koja će pratiti gradonačelnika. Vidjećemo kako će se trenutna situacija odraziti na stranku i uskoro će biti prilika da se o svemu razgovara - rekao je Čubrilović.

Nije mogao reći da li će biti određenih smjena u gradskim institucijama i ustanovama, s obzirom na to da tek ostaje da se vidi u kojem kapacitetu će DNS ući u novi pregovarački postupak.

- DNS podržava rad svojih članova, ali ne podržava nikakve nezakonite radnje - istakao je Čubrilović.

Predsjednik Gradskog odbora SP-a Radenko Komljenović je potvrdio da je ova partija na sastanku u srijedu uveče podržala inicijativu skupštinske većine za smjenu predsjednika Skupštine Budimira Balabana.

- Sva tri odbornika SP-a su potpisala ovu inicijativu. Ukoliko, poslije dešavanja unutar odborničkog kluba DNS-a, dođe do nekih prekompozicija na nivou koalicije, to pitanje ćemo razmatrati sa partnerima - kazao je Komljenović.

Centar za socijalni rad

Radojičić je izjavio da je juče vratio na doradu izvještaj o radu Centra za socijalni rad.

- Očekujem da bude završen i predat na vrijeme da bi bio razmatran na sljedećoj sjednici Skupštine - kazao je Radojičić.

Kafićima dodatni sat

Radojičić je rekao da bi na idućoj sjednici Skupštine odbornici trebalo da razmatraju i dopunu odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata.

- U ljetnom periodu smo planirali da produžimo radno vrijeme za jedan sat - rekao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana