Aleja maturanata uskoro ukras Lazareva

Dejana Bratić
Aleja maturanata uskoro ukras Lazareva

Banjaluka - Vrijedni učenici završnih razreda srednjih škola naredne sedmice zasadiće aleju maturanata, i to u naselju Lazarevo u sklopu akcije “Zeleni grad”. Tako će mladi u saradnji sa Gradskom upravom nastaviti da uljepšavaju grad jer je lani zasađena prva aleja ovog tipa na prostoru kod tvrđave Kastel.

Ove godine planirano je da učestvuju đaci ukupno 114 odjeljenja srednjih škola.

- Svaki razred zasadiće jednu sadnicu i tako ćemo formirati novi drvored, čime će nastati druga aleja maturanata. U saradnji sa gradskim pejzažnim arhitektom i Odjeljenjem za prostorno uređenje za novu aleju odabrali smo lokaciju u Lazarevu, ulicu Branka Popovića, koju će krasiti sadnice drveća - kazali su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Prva aleja maturanata formirana je prošle godine u neposrednoj blizini tvrđave Kastel, gdje je zasađeno 105 sadnica kestena. Inicijator akcije sadnje drveća i pokretač ideje bila je Ugostiteljsko-trgovinsko-turistička škola, a podržale su je sve srednje škole u gradu kao i Gradska uprava.

- Banjaluka je grad zelenila. Zelenilo pripada svima nama i dužni smo da ga čuvamo i zaštitimo - kazali su iz resornog odjeljenja.

U Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi kazali su da su ponosni na svoje učenike i profesora Predraga Tošića koji su zajedno osmislili ovu akciju.

- S obzirom na to da je ovo druga godina da se organizuje akcija, nadamo se da će ovako nešto zaživjeti i ubuduće. Lijepo je da grad ima aleje, makar to bile aleje maturanata. Srećni smo i ponosni što nam je Gradska uprava pružila podršku i prepoznala našu plemenitu ideju - rekla je pomoćnica direktora ove škole Maja Vuleta.

Dodala je da su svi od početka bili oduševljeni ovom idejom i inicijativom profesora Tošića i učenika.

- Ponosni smo što ćemo biti zapamćeni kao neko ko je započeo ovu divnu akciju - kazala je Vuleta.

U Odjeljenju za komunalne poslove istakli su da je prošle jeseni u okviru velike akcije širom grada zasađeno oko 1.000 sadnica.

- Želimo da naš grad bude što prijatnije i ugodnije mjesto za život, a da bi on to bio, svi zajedno treba da radimo na tome - kazali su u ovom odjeljenju.

Orezivanje stabala

U gradskim drvoredima radi se na orezivanju stabala i podizanju krošnji po zahtjevima građana.

- Uporedo s tim biće uljepšane i zelene površine u gradu. S prvim znacima buđenja vegetacije zasadićemo u parkovima više hiljada sadnica jedinstvenog tulipana, narcisa i visibaba - rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana