“Zlatna sova” Goranu Labudoviću Šarlu

Agencije
“Zlatna sova” Goranu Labudoviću Šarlu

Istočno Sarajevo - Prva nagrada na konkursu “Zlatna sova” Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo za najbolji neobjavljeni roman pripala je djelu “Vetruška u danima neba” Gorana Labudovića Šarla iz Vrbasa.

Obrazloženje žirija, pred komisijom zavoda dala je članica žirija Željka Pržulj. Ona je rekla da je roman podijeljen u dva toka, vremenski udaljena, ali koji se u romanu i te kako prepliću.

- Na prvi pogled linearnu priču o jednom od najznačajnijih graditeljskih poduhvata koji je na teritoriji Vojvodine realizovala Austrougarska monarhija u periodu od 1793. do 1801. godine, Velikom bačkom kanalu, čine dva značajna toka, vremenski udaljena, ali idejno, emotivno i motivski prožeta i isprepletena - kazala je Pržuljeva.

Jedna od tih priča je, kako je rekla, priča o nesebičnom žrtvovanju pojedinca za kolektiv.

- Hronološki starija, priča o braći Kiš, naročito inženjeru Jozefu Kišu, vizionaru i čoveku koji žrtvuje apsolutno sve zarad cilja, prvobitno samo njemu vidljivog i značajnog, predstavlja univerzalnu priču o nesebičnom žrtvovanju pojedinca za kolektiv - dodala je Pržuljeva.

Druga nagrada dodijeljena je rukopisu “Neprevodivi rečnik sinonima” Živojina Ivkovića iz Beograda, dok je na trećem mjestu naslov “Čekajući žutu vojsku” Šćepana Aleksića iz Bileće.

Prva nagrada za najbolji neobjavljeni roman je 5.000 KM i 1.000 štampanih primjeraka tiraža, druga nagrada je 1.000 KM i 500 komada tiraža, dok je treća nagrada 500 KM i 500 komada tiraža. D. K.

Roman “Nož” proslavljenog norveškog pisca Jua Nesbea u junu će biti objavljen u izdanju izdavačke kuće “Laguna” iz Beograda. U pitanju je dvanaesti roman u serijalu o Hariju Huleu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana