Zlatan Vidović: Igrao bih Džonija Štulića na filmu

Ilijana Božić
Zlatan Vidović: Igrao bih Džonija Štulića na filmu

Nažalost, živimo u nekom čudnom vremenu, u kojem smo se svi mnogo otuđili i odvojili jedni od drugih. Svako gleda samo svoje. U ovom brzom vremenu koje ide tempom koji mi ne možemo da ispratimo, a trudimo se, uvijek kaskamo i onda smo u problemu, nervozama, stresovima. Trebalo bi da se okrenemo sebi, porodici i prijateljima.

Kazao je to u razgovoru za "Glas Srpske" glumac Zlatan Vidović govoreći o savremenom dobu i ovom trenutku u kojem živimo.

- To je jedini način da nekako sačuvamo i dušu i glavu u ovo vrijeme koje je zaista, što bi rekao Hamlet izvrnuto iz zgloba - dodao je on.

GLAS: Čini se da vlada instant svijet. Kako danas da utičemo na mlade ljude da im ukažemo da je mašta veoma važna i da nju treba razvijati, da iz nje nastaje neki ljepši svijet?

VIDOVIĆ: Neophodno je da što više radimo sa djecom, sa mladim ljudima, da ih usmjeravamo koliko god možemo i da im pokažemo neke vrijednosti koje su se, kao što rekoh, zagubile u ovom vremenu. A najbolji način je da im na to obraćamo pažnju, da provodimo vrijeme sa njima, da razgovaramo, da budemo tu kraj njih, da se igramo sa njima, da gledamo filmove zajedno, da šetamo i uživamo. Važno je da s njima čitamo knjige, jer mislim da se moramo vratiti literaturi prije svega i da ih nekako odvojimo od ovih modernih tekovina telefona, laptopa i ostalih čudesa.

GLAS: Glumite u filmu "Momak i devojke" koji je sniman po tekstu Roka Radiše u Temerinu. Riječ je o romantičnoj komediji koja donosi priču o prijateljstvima i ljubavima. Možete li nam reći nešto više o samom projektu i liku kojeg igrate?

VIDOVIĆ: Jeste, igram u filmu "Momak i devojke" i meni je prije svega drago što je  to  autorsko djelo mog druga i prijatelja iz Narodnog pozorišta RS Roka Radiše. On je napisao scenario i tumači glavnu ulogu i meni je bilo zadovoljstvo igrati u tako lijepom i toplom scenariju. Jednako zadovoljstvo je bilo igrati sa čitavom ekipom i družiti se tih nekoliko dana u Temerinu, odakle je Rok. Za mene je to bila velika čast.

GLAS: S obzirom na to da ste do sada glumili mračne likove je li ovo drugačija uloga i da li Vam je osvježenje u tom smislu?

VIDOVIĆ: Jeste, drugačija je od mojih uloga. Ovo je jedna totalno pozitivna uloga, jer ja uvijek igram, kao što ste rekli, te neke mračne likove, mistične. Veoma mi je prijalo da radim ovaj film.

GLAS: Budući da pomenuti film donosi priču o jednom gradu i normalnim ljudima, smatrate li da nam takvih filmova i serija danas nedostaje?

VIDOVIĆ: Pa da, kao što sam rekao riječ je o jednoj toploj priči. Mislim da nam fali takvog programa i takvih filmova, jer mi smo svi prije odrastali na tim našim dobrim eks-ju dječijim filmovima. I nekako vjerujem da se, evo sad sa ovim filmom kao i sa ostvarenjem "Leto kad sam naučila da letim", vraća polako taj žanr dječijeg filma i nadam se da će ih u budućnosti biti sve više.

GLAS: Igrate jednu od glavnih uloga u seriji "Crna svadba"? Kako je bilo raditi na ovom projektu i koliko je bilo izazovno i zanimljivo ući u svijet vlaške magije?

VIDOVIĆ: Da, eto igram jednu sjajnu ulogu u drugoj sezoni serije "Crna svadba" koja je bila jedna od najgledanijih i najboljih serija u posljednjih nekoliko godina. Velika je privilegija igrati u jednom takvom projektu. Susreo sam se s tim svijetom vlaške magije i u seriji "Pevačica", ali ovdje je to drugačije urađeno. Mnogo je šire i na nekom većem planu. Ne mogu pretjerano da otkrivam o seriji, ali jedva čekam da publika i ja, zajedno pogledamo drugu sezonu ove zaista spektakularne serije.

GLAS: Budući da serija "Crna svadba" donosi priču o borbi dobra i zla ako se izmjestimo iz serije koja se odnosi na Balkan i ako pogledamo trenutno stanje u svijetu,  čini li nam se da se trenutno vodi borba dobra i zla, kako gledate na to?

VIDOVIĆ: Jeste, druga sezona baš i govori o tome. O toj iskonskoj borbi dobra i zla, u stvari o toj borbi da mrak ne preuzme svjetlost, to jest da konačno progledamo. U ovo vrijeme postavljen je veliki izazov pred nama, kao ljudskoj rasi, da vidimo  gdje ćemo i kojim putem krenuti. Hoćemo li u taj mrak ili u to svjetlo. Nadam se, optimista sam po prirodi, da ćemo na svjetlo. Ustvari, vjerujem da hoćemo.

GLAS: Na jesen ćemo Vas gledati u seriji "Pevačica". Šta nam možete reći o novoj sezoni ove serije koja spaja svijet mistike i estrade ?

VIDOVIĆ: Nedavno sam završio snimanje druge sezone serije "Pevačica", pa očekujte mnogo više peripetija, što bi rekao naš narod, mnogo više zapleta  i nadnaravnog, supernaturalnog. Donosi mnogo novih likova koji će unijeti svoju energiju i jedva čekam da publika to pogleda, jer mislim da će se iznenaditi.

GLAS: S obzirom na to da ste se oprobali u ulozi u ovoj seriji koja je smještena u folk milje, a pošto ste veliki ljubitelj rok muzike (i budući da u svijetu vlada trend snimanja filmova o rok zvijezdama) kojeg biste domaćeg rok muzičara birali da tumačite na velikom platnu?

VIDOVIĆ: Pa ako bih mogao da tumačim nekoga sa naše eks-ju scene, to bi vjerovatno bio Džoni Štulić, jer je njegov život zaista zanimljiv za veliko platno. Sav taj njegov bunt, njegova umjetnost, njegov odlazak sa javne scene. Mislim da sve to zaslužuje ekranizovanje i eto kada bi se desilo nešto tako, volio bih da igram Džonija Štulića ili recimo ako ne baš njega, onda Milana Mladenovića čiji je život zaista bio nestvaran.

GLAS: Koje bi filmove i uloge, u domaćoj i stranoj kinematografiji, istakli kao Vama omiljene?

VIDOVIĆ: Meni je drago što je u posljednje vrijeme izašlo dosta filmova mlađih autora kao što su  Nina Ognjanović i Siniša Cvetić. Ali evo pohvalio bih i film "Indigo kristal", to je isto debitantski film mladog reditelja i to je nešto što me jako raduje na našoj sceni. Naravno i svi kratki filmovi studenata sa Akademije umjetnosti u Banjaluci i sa ostalih akademija koje uvijek volim rado da pogledam. A što se tiče tog nekog svjetskog tržišta, iskreno da kažem nisam nešto gledao u posljednje vrijeme, jer sam mnogo radio, ali radujem se novom filmu Kristofera Nolana "Openhajmer" i Martina Skorsezea "Killers of the Flonjer Moon", tako da je to nešto što sa nestrpljenjem očekujem.

GLAS: Radite mnogo, poznati ste publici iz cijelog regiona. Iz Vaše perspektive, koliko je važno pratiti svoje snove i ne odustajati uprkos preprekama koje su neizbježne na životnom putu?

VIDOVIĆ: Čovjek treba da ide za onim što je zamislio, jer je to jedini način da se ostvare snovi. Nema tu nekog posebnog recepta, neću ispasti ništa pametniji ni inovativniji ako kažem da treba da pratimo svoje srce, ali to je zaista tako. Meni  je to urodilo plodom, jer sam oduvijek sanjao i želio da budem ovo što jesam. I eto mislim da ako čovjek dovoljno vjeruje, jer ustvari vjera je najbitnija. Vjera i rad to je ono što te izdvaja od ostalih. To koliko vjeruješ u sebe i koliko radiš na sebi to su dvije stvari koje te mogu podići na jedan novi nivo.

GLAS: Hoće li Vas Banjalučani gledati uskoro u novim predstavama Narodnog pozorišta RS?

VIDOVIĆ: Naravno da će biti prilike da me ponovo gledate u Narodnom pozorištu RS, to je moja matična kuća, kuća gdje sam prohodao što bi se reklo, gdje sam odrastao i stasao kao glumac i jedva čekam nove projekte.

"Ljubica"

GLAS: Ove godine održan je prvi pozorišni festival "Ljubica" u Gradišci. Kakvi su planovi ovog teatra u narednom periodu?

VIDOVIĆ: Festival "Ljubica" je nešto najznačajnije što se desilo na kulturnoj sceni Gradiške u posljednjih ne znam ni ja koliko godina. Meni je samo drago što se pokazalo da postoji i publika i interesovanje u manjim sredinama, jer su svih pet festivalskih noći bile prepune sale. Sjajne predstave, okrugli stolovi, svirke, druženja kolega i ljudi koji su nekako željno iščekivali taj festival. Drago mi je što se nešto tako desilo i mislim da je to ogroman uspjeh cijelog tima koji je organizovao taj festival.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana