Tesla - pjesnik struja i građanin svijeta

Aleksandra Glišić
Tesla - pjesnik struja i građanin svijeta

Banjaluka - Kako izgleda kad se Nikola Tesla i Mark Tven kartaju, a slavni srpski naučnik istovremeno uranja u talase sjećanja u rodnoj Lici, imali su priliku da vide svi koji su došli na banjalučku premijeru predstave "FBI: Dosije Tesla".

Poput ekranizovane krimi-priče, komad koji je Karajlić napisao u stihovima seže do trenutka Tesline smrti, a publika je u ponedjeljak uveče u Sportskoj dvorani "Borik" mogla da uživa u spektaklu kakav se rijetko viđa na domaćim scenama.

Da je ovaj pozorišni komad dotakao banjalučku publiku, dokaz je buran aplauz na kraju i vraćanje glumaca na bis.  Predstava brodvejskog tipa donosi dinamičnu priču u kojoj se pojavljuju italijanski mafijaši, mladi talentovani muzičari, inspektori, a scene se smjenjuju tolikom brzinom da je pravo zadovoljstvo biti u ulozi gledaoca. Novosadska premijera bila je u novembru, beogradska ovog mjeseca, a Karajlić ističe da je prezadovoljan interakcijom publike u ovim gradovima, ali i u Banjaluci.

- Pokušao sam da pronađem idealnu formu da ispričam priču o Tesli, a to je kriminalistički žanr. Kroz ovaj film uživo publika može da nauči nešto o Tesli - kaže Karajlić koji je i režirao predstavu i glumi lik inspektora Nelsona Nika, zaduženog da pretrese sobu naučnika poslije smrti.

Kroz Nelsonovu komunikaciju sa Teslom koji se pojavljuje u snovima saznajemo manje poznatu stranu genijalca. 

- Besmislena je "svađa" čiji je Tesla, zna se čiji je. On je Srbin iz Like, tako se deklarisao. Ali umro je kao Amerikanac. Moramo da znamo da je on građanin svijeta. Zadužio je Srbe, Hrvate, Kineze, Amerikance i sve nas koji koristimo tehnologiju koju je izmislio - priča Karajlić napominjući da se o ovom naučniku mnogo priča i piše, a malo zna.

Posebno intrigantna bila je njegova zaostavština koja je bila povod da se FBI uključi u pretres sobe poslije Tesline smrti. 

- Na kraju se ispostavilo da je Tesla imao više filozofskih nego tehnoloških spisa u svojoj sobi. Bio je pjesnik struja, ali je volio poeziju i pisao je pjesme. Imao je romantičarsku dušu, znao je Getea napamet, a najbolji prijatelj mu je bio književnik Mark Tven - ispričao je autor priče koja je sve samo ne obično podsjećanje na naučnika.

Mladi glumac Nikola Rakočević imao je zadatak da dočara Teslin lik, a kroz različite faze govorio je jezikom naučnika, pjesnika, ali je i psovao. Zanimljivu glumačku kreaciju napravio je i Aleksandar Gajin u ulozi Marka Tvena, dok je Marko Gvero kao italijanski mafijaš još jednom dokazao talenat za komične uloge.

Glumica Vaja Dujović, takođe predstavnik mlade generacije, pokazala je i muzičko umijeće odigravši kćerku Nelsona Nika. Inače, Ženski kamerni ansambl "Banjalučanke" za ovu priliku specijalno je snimio pjesmu "Tamo daleko".  

Prvi put u ekipi predstave je i Nenad Okanović.

- Banjalučka premijera je i moja lična. Velika mi je čast što igram u projektu o Nikoli Tesli, posebno što je Nele Karajlić koji je jedan od mojih idola iz detinjstva. Takođe, jedan od mojih omiljenih istorijskih likova je Tesla, imam njegovu figuru u prirodnoj veličini u svojoj kancelariji - otkriva Okanović.

Priznaje da ga najviše oduševljava Teslin način razmišljanja.

- Malo je poznato da je on preveo na engleski dela Jovana Jovanovića Zmaja. Bio je neverovatan čovek koji je definitivno promenio svet, ali malo ljudi zna da je strasno voleo kocku - kaže Okanović koji tumači lik savjetnika glavnog mafijaša.

Gledanje predstave "FBI: Dosije Tesla" pravi je praznik za oči i uši, a avantura na koju genijalac iz Like vodi one koji dođu da saznaju više o njemu neponovljivo je i snažno iskustvo.

Baš kao i munje koje su Teslu pratile, inspirisale i davale energiju za nova otkrića u koja je utkao i poetski duh, netipičan za naučnike. 

Mapirana scenografija

- Mapirana scenografija, koja nije prava, a izgleda tako, je odlična za ovakve predstave. Možeš da je mijenjaš tako što pritisneš jedno dugme. Shvatio sam da ta brzina mijenjanja može pozorišnoj predstavi dati dinamiku. Prvo sam mislio da radim nešto o Gavrilu Principu i "Mladoj Bosni", ali nismo naišli na razumijevanje kao za priču o Nikoli Tesli - kaže Nele Karajlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana