Svečano obilježeno 90 godina od osnivanja Narodnog pozorišta

G.S.
Foto: Velibor Tripić

U Narodnom pozorištu Republike Srpske održana je svečana akademija povodom 90 godina od osnivanja ove institucije.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vesna Marinković.

Tokom vremena, nacionalni teatar više puta mijenjao je naziv, a posljednji put 23. septembra 1998. godine. Tada je Narodno pozorište Bosanske Krajine odlukom Vlade Republike Srpske promijenilo naziv u Narodno pozorište Republike Srpske.

Komisija za očuvanje spomenika, na sjednici održanoj od 4. do 6. juna 2012. godine, donijela je odluku o proglašenju Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci nacionalnim spomenikom BiH.

Cvijanović: Nastupi širom svijeta glumce čine najboljim ambasadorima Srpske

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je večeras da je Narodno pozorište Republike Srpske već 90 godina, u kontinuitetu, učeći svoju publiku pravim kulturnim vrijednostima i vršeći istu prosvjetiteljsku misiju, opstajalo i razvijalo se u različitim uslovima i vremenima kroz koje su prolazili i Banjaluka i Republika.
“Misija Narodnog pozorišta i 90 godina od njegovog osnivanja ostala je ista - da bude žjedna od najvažnijih ustanova za vaspitanje naroda i omladine, pionir kulture, umjetnosti i narodne misliž, upravo kako je to u svom govoru rekao ban Milosavljević na otvaranju Narodnog pozorišta Vrbaske banovine davne 1930. godine. Svojim predanim radom i uspjehom koji ostvaruje na domaćoj i međunarodnoj sceni, ova pozorišna kuća učinila je da Republika Srpska postane prepoznatljiva, ne samo na domaćem terenu, već i u međunarodnim kulturnim okvirima”, naglasila je Cvijanovićeva.

U obraćanju na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 90 godina rada Narodnog pozorišta Republike Srpske predsjednik Republike je ukazala da nastupi širom svijeta i vrijedne nagrade čine glumce i glumice ovog pozorišta najboljim ambasadorima Republike Srpske koji doprinose razvoju i jačanju kulturne diplomatije.

“Njihova saradnja sa pozorištima iz regiona i svijeta značajno je doprinijela promociji naše kulture i stvaralaštva. Pozorišna umjetnost, čvrsto pozicionirana u oblasti kulture i kao poveznica svih drugih umjetnosti, od neprocijenjive je vrijednosti za jedno društvo, narod, državu. Nema jakih nacija i država ukoliko ne pridaju značaj razvoju kulture i ne garantuju umjetničku sobodu”, konstatovala je Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske je naglasila da su ulaganja u kulturu ključna za napredak svakog društva, za kreativni razvoj budućih generacija, za slobodnu misao i otvorenost prema svijetu, kao i za očuvanje autentičnih vrijednosnih kategorija poput identiteta.

“Razumijevajući značaj i potrebu razvijanja naših kulturnih ustanova, pored materijalne podrške koja jeste ključna, mora postojati i puna podrška afirmaciji kulture na svaki mogući način. S obzirom na teška vremena koja su nas pratila zadnje dvije, tri decenije, oblast kulture je često ostajala bez ozbiljnih finansijskih intervencija”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je zadovoljna što su institucije Srpske zadnjih godina, kako se popravljala i finansijska situacija, uspijevale da više izlaze u susret potrebama institucija kulture i dodala da na tom planu treba još mnogo raditi.

“Zahvalnost za mnoge uspjehe, koji su u tim teškim vremenima ostvareni u oblasti kulture i umjetnosti, dugujemo isključivo našim umjetnicima i djelatnicima u oblasti kulture i to treba javno reći i zahvaliti im, ne samo na njihovom talentu i uloženom trudu, već i na njihovoj istrajnosti i odluci da ne odustanu ni od svog poziva, ni od kulture. Moramo to cijeniti više nego što inače činimo, jer očuvanje kulturnog blaga, tradicije i naših ustanova u oblasti kulture mora biti zajednički cilj svih nas - i institucija i građana”, poručila je predsjednik Republike.

Ona je istakla da je Narodno pozorište, sa svojim bogatim istorijskim kulturnim nasljeđem i istorijskim iskustvom, mjesto odakle se najbolje vidi otvorenost Republike Srpske za kulturne uticaje Evrope i svijeta, za nove stvaralačke impulse i za nove realnosti.

“Uz duboko poštovanje prema svim pozorišnim umjetnicima i radnicima, koji su ulagali i ulažu svoje vreme, energiju, trud i znanje da bi na daskama koje život znače stvarali nove vrijednosti koje nas međusobno približavaju i koje nas uzajamno obogaćuju, čestitam vam ovaj veliki jubilej. Uvjerena sam da će Narodno pozorište, kao vodeća pozorišna kuća u Republici Srpskoj, nastaviti da njeguje pozorišnu tradiciju postavljajući visoke umjetničke standarde, te da će se svojim radom nastaviti da uspješno gradi svoju poziciju u regionalnim i međunarodnim okvirima”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo što prisustvuje svečanoj akademiji i što svi zajedno obilježavaju jubilej koji je značajan ne samo za Narodno pozorište Republike Srpske i grad Banjaluku, već i za cijelu Republiku Srpsku.

Cvijanovićeva je čestitala i Narodnom muzeju Republike Srpske veliki jubilej - devet decenija rada.

Trivić: Narodno pozorište - baštionik kulture Srpske

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je večeras da je Narodno pozorište izuzetno značajna ustanova za Republiku Srpsku, jer baštini njenu kulturu, kao i kulturu svih prethodnih godina.
“Riječ je o nacionalnom teatru koji promoviše sve ono što je kulturni i nacionalni identitet jednog naroda”, rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci pred početak svečane akademije upriličene povoodm 90 godina postojanja Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Ona je navela da su mnoge generacije prošle kroz ovu ustanovu i čestitala ovaj jubilej svima koji su u pozorištu ostavili svoj trag.

Trivićeva je podsjetila da se Narodno pozorište Srpske finansira iz republičkog budžeta, te naglasila da će resorno ministarstvo i dalje podržavati razvoj ove, kao i ostalih nacionalnih ustanova kulture.

Radojičić: Najpoznatija ustanova kulture u Banjaluci

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je večeras da je Narodno pozorište Republike Srpske najpoznatija ustanova kulture u gradu već punih 90 godina.
“Prije otprilike stotinu godina, tadašnja Vrbaska banovina i njen ban /Svetislav Milosavljević/ imali su viziju da je sjedištu banovine potrebno i jedna reprezentativna ustanova kulture. Evo, toliko dugo i baštinimo ovaj divni objekat u centru grada”, rekao je Radojičić novinarima pred svečanu akademiju organizovanu povodm 90 godina postojanja Narodnog pozorišta Republike Srpske.

On je dodao da se stotinjak godina kasnije prave planovi za novi objekat za novo pozorište i koncertnu dvoranu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana