Reditelj Jagoš Marković sahranjen u Aleji zazlužnih građana

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Pozorišni reditelj Jagoš Marković (1966-2023) danas je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Opelu i potom sahrani prisustvovali su članovi porodice, i izuzetno brojni glumci i drugi pozorišni poslenici, saradnici, prijatelji i poštovaoci.
    
Među prisutnima bili su glumci Radmila Živković, Vesna Trivalić, Andrija Milošević, Dragan Bjelogrlić, Gordan Kičić, Seka Sablić, Branimir Popović i brojni drugi.
    
Marković je završivši režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu tokom karijere u Narodnom pozorištu radio zapažene predstave po delima Molijera, Ljubomira Simovića, Branislava Nušića, Jovana Sterije Popovića i drugih.
    
U karijeri je režirao preko pedeset predstava, od komada Šekspira, preko Miroslava Krleže, Aleksandra Popovića i Biljane Srbljanović, do Pirandela,
koje su izvođene u brojnim pozorištima i na festivalima u zemlji i inostranstvu.
    
Na komemoraciji u Narodnom pozorištu, njegov upravnik Svetislav Goncić je Markoviću "pozorište bilo strast, do posljednjeg atoma snage, do poslednjeg daha".
    
Upravnica Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović je  istakla je da je Marković "mnogo voleo glumce i njega su svi obožavali", dok je 
direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević istakao da je iza sebe ostavio "grandiozna dela i onda otišao u večnost".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana