Radonjić: Sa osmijehom na Teatar fest

Aleksandra Madžar
Radonjić: Sa osmijehom na Teatar fest

Publiku na Teatar festu očekuje šest predstava, čiji bi zajednički imenilac, uslovno govoreći, mogao da se podvede pod odrednicu - “o životu i smrti, sa osmehom i suzom”.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” selektor Teatar festa Miroslav Miki Radonjić, najavljujući festival koji će biti održan od 2. do 9. juna u Banjaluci u organizaciji Narodnog pozorišta Republike Srpske.

GLAS: U selekciji ste akcenat stavili na dramaturgije zemalja u regionu. Kakav je kvalitet tekstova mladih pisaca?

RADONjIĆ: Godinama unazad dramski tekst u regionu jeste možda i ponajbolji, kreativno najvitalniji segment pozorišne umetnosti. Kompleksan i tragičan karakter društveno-istorijskih okolnosti u kojima živimo izvesno je nepresušna inspiracija autorima u stvaranju komada koji su u poetičkom, žanrovskom, tematskom smislu izrazito raznoliki. Neki od pisaca mlađe ili srednje-mlađe generacije bili su pod uticajima “novog realizma”, što je proizvelo drame sa gotovo naturalističkim atributima, drugi su se razvijali na tradiciji “novog brutalizma”, uspostavljenoj u evropskoj dramaturgiji devedesetih godina dvadesetog veka. Treći su se pronalazili u “postdramskoj formi” Hansa-Tisa Lemana.

GLAS: Šta očekuje publiku na ovogodišnjem Teatar festu?

RADONjIĆ: Publiku na Teatar festu očekuje šest predstava, čiji bi zajednički imenilac, uslovno govoreći, mogao da se podvede pod odrednicu - “o životu i smrti, sa osmehom i suzom”. Iako to nije bio unapred definisan koncept, ispostavilo se da svako od izabranih ostvarenja problematizuje suštinska, egzistencijalna pitanja o mogućnostima preživljavanja, svakodnevnoj borbi da život dobije neki dublji smisao, pojedincu koji pokušava da sagleda sebe u vrtlogu sudbine u kojem se našao mimo svoje volje.

GLAS: Kako ocjenjujete predstavu “Kuhinja” Mladena Materića i Petera Handkea, koja će zatvoriti festival?

RADONjIĆ: Uzimajući u obzir činjenicu da sam tokom ove pozorišne sezone odgledao oko osamdeset predstava u celom regionu, što je sasvim sigurno odličan referentni sistem, koji omogućava realnu procenu, mislim da je “Kuhinja” jedan od umetničkih vrhunaca sezone.

Narodno pozorište RS

GLAS: Koliko uspijevate da pratite produkciju Narodnog pozorišta Republike Srpske?

RADONjIĆ: Imam tu sreću i zadovoljstvo da već nekoliko godina redovno pratim rad Narodnog pozorišta RS. Ono je u organizaciono-tehničkom i kadrovskom smislu jedno od najboljih u regionu. Promišljena repertoarska politika, pažljiv izbor saradnika i celokupna atmosfera u kući, doprineli su da NPRS u teatarskim krugovima, ali i kod najšire publike, dobije visok renome.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana