Premijerno izvedena predstava “Jugoslavija, moja otadžbina”

Srna
Premijerno izvedena predstava “Jugoslavija, moja otadžbina”

PRIJEDOR - U Pozorištu Prijedor premijerno je izvedena predstava “Jugoslavija, moja otadžbina” koja je dramatizacija istoimenog romana Gorana Vojnovića u režiji Marka Misirače.

Predstava, na kojoj su radili glumci tri pozorišta: iz Banjaluke, Prijedora i Kopra, prati priču o sinu iz mješovitog braka, koji je kao dijete bio svjedok raspada Jugoslavije, a kao mladić traga za ocem osumnjičenim za ratne zločine.

Glavne uloge oca i sina tumače glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Boris Šavija i mladi glumac iz Kopra Blaž Popovski.

“Ovo je jedna jako dirljiva i tužna priča, bar sam je ja tako doživio. Trebaće vremena da saberem utiske, ali činilo mi se da je publika prihvatila baš onako kako smo mi i željeli u nekim svojim najoptimističnijim procjenama”, rekao je Šavija novinarima nakon sinoćne premijere.

Slovenac Blaž Popovski je prvi put radio u drugoj zemlji, igrao glavnu ulogu i nastupao na srpskom jeziku, a budući da je generacija 1992. godine o Jugoslaviji nije ništa znao.

“Bio sam uplašen kako će sve to biti na kraju, ali zbog kovid situacije sam imao baš vremena da se spremim i ponosan sam na sebe kako sve to na kraju izgleda, te smatram da je za svakoga mladog glumca ovo dobrodošlo iskustvo”, rekao je Popovski.

Prijedorska glumica Mirela Predojević izjavila je da je jako srećna što je došlo do jedne ovakve predstave koja je nastala kao koprodukcija Pozorišta Prijedor i pozorišta iz Kopra “Teatro Kapodistria”, te njemačke fondacije “Fridrih Ebert”.

“Mislim da smo napravili jako dobar projekat i da predstavi predstoji dug život na sceni i već smo aplicirali na neke od festivala. Sudeći po reakcijama publike vjerujem da su shvatili šta je režiser zajedno sa nama želio da prenese”, rekla je Predojevićeva.

U predstavi igraju glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske Boris Šavija, Aleksandar Stojković, Miljka Brđanin i Željko Erkić, glumci Pozorišta Prijedor Sabina Halilović, Dean Batoz i Mirela Predojević, kao i glumci Gledališča Koper Blaž Popovski, Igor Štamulak, Mojca Partljič i Tjaša Hrovat.

Scenografiju je uradila Dragana Purković Macan, kostim Jelena Vidović, a muziku i video dizajn Petar Bilbija. Za scenski pokret bila je zadužena Marija Milenković.

Prva repriza biće odigrana večeras od 20.00 časova, a u Kopru će premijerno biti izvedena 30. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana