Premijerno izvedena monodrama „Ko kamen“: Nakon svega što preživi čovjek mora da krene dalje

Srna
Premijerno izvedena monodrama „Ko kamen“: Nakon svega što preživi čovjek mora da krene dalje

BANjALUKA - U Banjaluci je sinoć izvedena monodrama "K`o kamen - Velenka Brstinova i kćer joj Dragana", a autor Dragana Mandrapa istakla je da to nije samo priča o stradanju hercegovačkih Srba u Drugom svjetskom ratu, nego i o životu, te kako nakon svega što preživi čovjek mora da krene dalje.

Mandrapa, koja je profesor srpskog jezika i književnosti u Srednjoj školi "28. juni" u Istočnom Novom Sarajevu, izjavila je Srni da je priču svoje majke željela da pretvori u monodramu kako bi sačuvala sjećanje na stradanje, ne samo jedne porodice, nego i Srba u ratu.

-Uspjela sam prikupiti mnogo građe i bila je ideja da se napravi priča o stradanju hercegovačkih Srba, a s obzirom na to da sam i ja u posljednjem ratu doživjela ličnu tragediju, priča se povezala sama od sebe - rekla je Mandrapa.

Ona je istakla da se u životu ne može ići dalje ako se sa sobom nosi mržnja.

-To tako ne može. Tako nas je odgajala majka, bez obzira na strašne traume koje je preživjela nije nas opteretila time, odgajala nas je da ne idemo u život sa mržnjom. Tako sam ja odgajala i svoje dijete - da treba slaviti život - rekla je Mandrapa.

Mandrapa je napomenula da svako nosi svoj krst, kao i da postoje mnogo teže priče od njene, ali i da je shvatila da joj je dužnost da prenosi sjećanja na buduće generacije.

Predsjednik Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva "Prosvjeta" iz Banjaluke Željko Vujadinović rekao je da je odbor ovog društva producent monodrame "K`o kamen - Velenka Brstinova i kćer joj Dragana", koja ima višestruki značaj, jer govori o kontinuitetu stradanja srpskog naroda u ratnim dešavanjima u 20. vijeku.

-Sa druge strane, na svoj način ova monodrama govori i o besmislenosti samog tog rata i koliko su razorni i teški ti građanski ratovi i međukomšijski sukobi zasnovani na bazi vjerske netolerancije - istakao je Vujadinović.

Premijera monodrame izvedena je pred mnogobrojnom publikom na sceni "Petar Kočić" u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana