Predstava Mini teatra iz Ljubljane odigrana u DPRS: Avanture i iskušenja Palčića Mrkvice

M. M.
Predstava Mini teatra iz Ljubljane odigrana u DPRS: Avanture i iskušenja Palčića Mrkvice

BANjALUKA - Međunarodni festival pozorišta za djecu, koji je u nedjelju naveče otvoren u Dječijem pozorištu Republike Srpske, ove godine okuplja predstave teatara koji su tokom ranijih izdanja festivala pobjeđivali, a najmlađim ljubiteljima pozorišne umjetnosti donosi predstave pune šarenila, velikih pouka i razigranih likova.

Od početka festivala odigrane su predstave "Mogli" (Državno lutkarsko pozorište, Bratislava), "Debela" (Pozorište mladih, Novi Sad, Srbija), a na programu se našla i predstava Teatra "Smijeh" (Frankfurt na Odri).

Jedna od predstava koja je danas bila odigrana bio je komad "Palčić Mrkvica", autorke Svetlane Makarovič, u režiji Roberta Valtla, Mini teatra iz Ljubljane, koja je mališanima donijela priču o Palčiću Mrkvici i njegovim avanturama.

- Svetlana Makarovič je omiljena slovenačka autorka za najmlađe. Njeni tekstovi o lukavom mišu zauzimaju posebno mjesto u srcima djece svih uzrasta. U ovoj priči pratimo avanture njenog najboljeg drugara Mrkvice Palčića koji poslije svađe sa njom odlazi u bijeli svijet. Brojni izazovi vrebaju usput, susreće se sa suncokretom, zmijom, kukavicom, te mora dokazati kako može sam da se nosi sa iskušenjima. Kada ih savlada, srećan se vraća prijateljici koja mu je zapravo užasno nedostajala - stoji u opisu priče ove predstave, za koju je lutke i scenografiju radio čuveni češki umjetnik Robert Smolik, a animira ih glumac i reper Hoze.

Danas će se na programu naći i promocija knjiga "Medna kaša grofice Berte", autora Aleksandra Dime, u prevodu Ranka Risojevića, koja će početi u 18 časova. Za večernji termin, od 19 časova, planirano je izvođenje predstave "Korak po korak do čiste planete" Gradskog kazališta "Zorin dom" iz Karlovca.

Sutra, četvrtog dana festivala, na programu su predstave "Operski frižider" Teatra "Antonio Panzuto" iz Padove, koja će biti odigrana u 17 časova, te komad "Pitam se, pitam, koliko sam bitan" Teatra za djecu i mlade iz Skoplja, čije izvođenje će početi u 19 časova. Istog dana od 18 časova biće promovisana knjiga "Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru". Predstava "Operski frižider" biće odigrana i u četvrtak u dva termina, u 10 i 12 časova.

Festival će biti zatvoren u subotu naveče, kada će biti dodijeljene nagrade pobjednicima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana