Nakon pauze, pozorišta u Republici Srpskoj nastavljaju rad: Teatri ponovo podižu zavjese

Ilijana Božić
Nakon pauze, pozorišta u Republici Srpskoj nastavljaju rad: Teatri ponovo podižu zavjese

BANjALUKA - Poslije praznične pauze pozorišta u Republici Srpskoj su spremna da podignu zavjese i dočekaju publiku koja se zaželjela kvalitetnih kulturnih sadržaja.

Koliko je kultura građanima neophodna, pokazala je prethodna godina, koja će ostati upamćena kao godina pandemije, a koja je glumce i teatre stavila pred velike izazove i u jednom periodu ih ostavila u potpunom mraku i tišini.

Međutim, pozorišta u Srpskoj su uspjela da savladaju sve prepreke i svojoj publici daruju nezaboravne večeri, a s istim ciljem počinju i ovu godinu, uz mnogo optimizma i nade u bolje dane.

Nova pozorišna sezona Narodnog pozorišta Republike Srpske publici će donijeti premijeru predstave “Stranci u noći” autorke Ane Đorđević, u režiji Slađane Kilibarde. Planirano je da predstava bude premijerno izvedena 26. februara, a prva repriza je zakazana za 27. februar. Pred ljubiteljima pozorišta zaigraće sjajna glumačka ekipa koju čine Slađana Zrnić, Nikolina Friganović, Miljka Brđanin, Boris Šavija, Željko Erkić, Vladimir Đorđević i Rok Radiša.

Repertoar Narodnog pozorišta RS u januaru je prošaran dobro poznatim predstavama iz prethodne sezone, pa će u četvrtak i petak biti odigrana maestralni komad “Derviš i smrt”. Na repertoaru je i “Karolina Nojber”, koja će biti izvedena 25. januara, dok je za 26. januar planirano izvođenje komedije “Škola za žene”. Ljubitelji Nušićevih djela imaće priliku da 27. januara uživaju u izvođenju “Ožalošćene porodice”, dok će 28. januara veče biti rezervisano za “Garsonjeru”. Sve predstave biće odigrane na velikoj sceni, a izvođenja počinju u 20 časova.

A da ni najmlađi ljubitelji teatra neće biti zapostavljeni dokazuje Dječije pozorište RS, koje će predstavom “Maša i medo” otvoriti novu repertoarsku godinu, u koju ulaze sa velikom dozom optimizma i nade.

Iz Dječijeg pozorišta RS najavili su da uskoro nastavljaju rad na predstavi “Djevojčica i drvo” Selme Parizi, u režiji Zijaha Sokolovića, čija se premijera očekuje krajem februara.

- Iako i dalje radimo u režimu propisanih epidemioloških mjera, nećemo povećavati cijenu svojih ulaznica od pet KM, kako bismo omogućili mališanima što češći dolazak u pozorište. Mnogi dječaci i djevojčice i po desetak puta gledaju predstave koje vole, zbog čega i jeste opredjeljenje nacionalnog teatra za djecu da cijena ulaznica bude što pristupačnija, na radost i djece i roditelja - saopštili su iz Dječijeg pozorišta RS.

Dodali su da će, u zavisnosti od interesa malih posjetilaca, pozorište, pored vikenda, uvesti i večernje termine četvrtkom i petkom, kako bi tridesetak predstava učinile zanimljivijom ponudu i povod za dolazak u kuću bajki.

Već idućeg vikenda, odnosno u subotu u 18 časova i u nedjelju u 11 na repertoaru je predstava “Maša i medo”, a 30. i 31. januara igraju se “Ružno pače” i “Medvjedić Timotej”.

Gradsko pozorište “Jazavac” sezonu otvara u nedjelju predstavom “Skupština”, a na repertoaru su i predstave koje su prethodne godine oduševljavale publiku. Tako će 28. januara biti izveden komad “Celo telo tu me boli”, 30. “Istina”, dok je za 31. januar planirano izvođenje predstave “Taksimetar”.

Prijedor

Nova sezona u Pozorištu Prijedor počinje u četvrtak u 20 časova izvođenjem komedije “Sve o ženama”. Nakon toga, 26. januara u 20 časova biće izvedena predstava “Sile u vazduhu”, a 29. januara u 20 časova publika će imati priliku da uživa u komadu “Nije čovek ko ne umre”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana