Vitomir Mitrić: Osnivanje pozorišta u Istpčnom Sarajevu daće novi polet

Aleksandra Glišić
Vitomir Mitrić: Osnivanje pozorišta u Istpčnom Sarajevu daće novi polet

ISTOČNO SARAJEVO - Forum teatar iz Istočnog Sarajeva počinje sa pripremama 21. “Lut festa”, a uskoro će biti raspisan konkurs za festival.

- Interesovanje za novo izdanje “Lut festa” je veliko, jer su nam se već javila pozorišta iz inostranstva, koja su zainteresovana za učešće. Na ovogodišnjem festivalu nas očekuje bogat takmičarski i prateći program uz brojna programska iznenađenja. Nadamo se da će se završetkom zgrade i formiranjem pozorišta u Istočnom Sarajevu popraviti i naši uslovi rada i da ćemo moći da ugostimo i mnoge tehnički zahtjevnije predstave na našem festivalu - rekao je direktor i selektor “Lut festa” Vitomir Mitrić.  

Forum teatar će dati poseban doprinos proslavi Svjetskog dana poezije 21. marta 2020. godine kada će biti održan 18. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade.

- S obzirom na to da je sljedeća godina godina pozorišta i decentralizacije kulture u Republici Srpskoj, nadamo se da ćemo našim projektima i manifestacijama dati poseban doprinos  tome i biti uključeni u programske aktivnosti koje će sprovoditi Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Nadamo se da će Forum teatar u 2020. godini dobiti status reprezentativnog udruženja u kulturi, koje dodjeljuje Ministarstvo - kaže Mitrić.

Filmski i TV producent Forum teatra Aleksandra Mitrić najavila je planove za ovu godinu kada je riječ o filmskom festivalu “Prvi kadar”.

- U Produkciji “Prvi kadar” 2020. godina biće u znaku filma i filmske umjetnosti, ali i 14. izdanja Međunarodnog filmskog festivala “Prvi kadar”, koji će biti u potpunosti posvećen filmskoj publici. Festival će nastaviti sa misijom decentralizacije kulture i filmske umjetnosti u Republici Srpskoj održavanjem festivala u Istočnom Sarajevu i Zvorniku ali i kroz brojne programe koji će doprinijeti tome - istakla je Mitrićeva.

Vitomir Mitrić ističe da su aktivnosti Forum teatra u 2019. bile u znaku jubilarnog 20. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut festa”, koji je održan u Istočnom Sarajevu i u devet gradova i opština Republike Srpske. Na festivalu je učestvovalo 15 pozorišta iz devet zemalja.

- I prošle godine je Forum teatar dao poseban doprinos decentralizaciji kulture i umjetnosti u Republici Srpskoj. Projekat “Kulturna i pedagoška misija pozorišta”, koji je finansijski podržan od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS održan je u Han Pijesku, Kalinoviku, Trnovu, Vlasenici, Milićima i Istočnom Starom Gradu. Sam naziv projekta “Kulturna i pedagoška misija pozorišta”  uvodi nas u jedan ozbiljan proces od presudnog značaja za sva dalja pozorišna iskustva u  pripremi djece za susrete sa umjetnošću, koji im predstoje u njihovom razvoju i obrazovanju - naglašava Mitrić.

Dvije decenije lutkarstva

- Dvadeset godina lutkarstva u Istočnom Sarajevu obilježilo je isto toliko generacija nove mlade pozorišne publike, kojoj je usađena ljubav prema lutkarstvu i pozorišnoj umjetnosti. Festival je kroz lutkarska ostvarenja učio mlade da njeguju ljubav, poštuju različitosti i u svojim srcima gaje čistotu duše i prave vrijednosti - kaže Vitomir Mitrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana