Međunarodni festival glumca Zaplet: Prijatelji su jedni drugima savršeni stranci

Milanka Mitrić
Međunarodni festival glumca Zaplet: Prijatelji su jedni drugima savršeni stranci

Banjaluka - Sedmoro prijatelja, koji su se okupili na večeri, da bi se družili u noći pomračenja Mjeseca dovode jedni druge u neprijatne situacije, u kojima padaju maske i otkrivaju se tajne.

Igra telefonima, na koju su svi pristali, skida veo s njihovih lica, kojima se svakodnevno predstavljaju jedni drugima i prikazuje jednu mračnu stranu svih njih. Njihovi telefoni su njihove crne kutije, jer čuvaju sve ono što žele i ne žele da podijele sa drugima. Ovaj jednostavan scenski prikaz sadašnjice u trećoj takmičarskoj predstavi "Crna kutija" na Međunarodnom festivalu "Zaplet" propraćen je snažnim aplauzom publike u prepunoj sali Gradskog pozorišta "Jazavac".

Uloge u ovoj predstavi Beogradskog dramskog pozorišta tumačili su: Ivan Zarić, Ljubinka Klarić, Petar Benčina, Nataša Marković, Nemanja Oliverić, Ivana Nikolić i Miloš Timotijević.

Tekst za predstavu "Crna kutija" pisala je Ana Đorđević, po motivima filma "Savršeni stranci" Paola Đenovezea.

Predstava je premijerno prikazana u novembru prošle godine.

- U noći pomračenja Meseca, koje se od davnina smatra misterioznim pokretačem velikih ličnih promena, civilizovan čovek, upakovan u šareni papir bračnog i profesionalnog statusa, sakriven iza svojih hobija i društvenih uloga, pokazaće pravu prirodu - ili neće? Ukoliko je pokaže, kula na čijem je vrhu živeo, naizgled zaštićen, survaće se u ponor, ali će na goloj zemlji možda nići seme života kakav zaslužuje svako dostojanstveno ljudsko biće. Ukoliko je ne pokaže, ostaće relativno zadovoljan, a šta je civilizovanom čoveku modernog doba drugo i potrebno osim udobnog, poznatog, dosadnog, ali prijatno uobičajenog osećanja relativnog zadovoljstva? - navela je svojevremeno autorka Ana Đorđević u objašnjenju predstave.

Glumac Petar Benčina izrazio je zadovoljstvo zbog gostovanja u GP "Jazavac" i igranja pred banjalučkom publikom.

- Prvo bih vam zahvalio na izuzetno toplom prijemu i divnoj reakciji na našu predstavu. Prvi put igramo na ovoj sceni i ona je stvarno divna i vrlo pristaje ovoj predstavi, jer je između male i velike. Mislim da smo i mi igrali sa velikim zadovoljstvom. Večeras je bilo nešto posebno - rekao je Benčina.

Naveo je da je građenje likova bilo usmjereno i vođeno rediteljskom palicom Andreja Nosova.

- Tome je najviše doprineo Andrej Nosov, koji nas je naveo u pravom smeru. Nismo bili opterećeni filmom, koji ima izuzetan uspeh i vodili smo se onim što pokreće te ljude duboko iznutra - njihovim tajnama. Gledali smo da zapravo ne pravimo neke likove koji bi bili plastično obeleženi nekim sredstvima, nego smo se služili isključivo nekim sopstvenim iskustvom i sopstvenim situacijama u kojima se nismo snašli ili jesmo snašli - kazao je Benčina.

On smatra da je ova predstava, u svojoj suštini, komad koji oslikava trenutak u kojem živimo, zarobljeni u svojim mobilnim telefonima, koji čuvaju mnogo toga.

- Definitivno smo došli do neke univerzalnosti. Ovo što svi posedujemo u džepovima, ovi telefoni, to su sve zapravo naše crne kutije, u kojima beležimo gotovo sve svoje odnose, one koji su jednostavni do onih koji su komplikovani, ali i one koji su tajni i koji bi nam remetili sliku kakvom mi želimo da se predstavimo svetu, odnosno ljudima oko sebe - naglasio je Benčina.

Naime, prijatelji u predstavi, nakon što su odlučili da naglas čitaju sve poruke koje im stignu i kada odluče da se jave na sve pozive, stvorili su male sukobe, koji su vremenom kulminirali na sceni.

- Kada je dramska situacija, ona je vrlo izoštrena. Oni su zapravo svi dovedeni u jedan određeni bezizlaz, u jednu zaoštrenu dramsku situaciju, koja ih se izuzetno lično tiče. Mislim da smo se svi na neki način identifikovali i mogli veoma lako da pretpostavimo kako je naći se u takvom nečemu - pojasnio je Benčina.

On je kazao i to da je čitav splet događaja prikazan na sceni ostvario svoju namjeru, a to je da to što se prikazuje privatno ne bude vulgarno, već da izgleda kao da je predstava posmatrana kroz špijunku vrata.

- Sve ovo je bio zajednički napor, jer ovo je posebna ansambl predstava, zato što smo svi od prvog do poslednjeg trenutka na sceni. Meni je lično bilo veliko zadovoljstvo dok smo radili i mislim da smo napravili ono što smo hteli - dodao je Benčina.

Reditelj Andrej Nosov je objasnio suštinu jednog ovakvog komada.

- Ako smo odrasli i živimo u vreme kada je svakom omogućeno da ima kodovanu komunikaciju, kada su tajne zapravo zavere i kada je osuda okoline velika cena za sve postupke, možemo li mi uopšte biti pošteni i slobodni ljudi. Naučiti da prekineš nešto što ti ne ide sa nekim drugim, biti iskren prema sebi i svetu oko sebe, živeti svoju istinu, verovati sebi i drugima - to je ideal koji je toliko daleko od današnjeg sveta. Onda nije čudno što nas svi lažu - mediji, političari, prodavci u piljari, baka na pijaci, partner ili mama. Laž je jednostavna, a bolna kada se razotkrije. Istina je teška, a oslobađajuća kada je ne kriješ - napisao je Nosov o predstavi "Crna kutija".

Danas na programu

"Režim ljubavi"

"Atelje 212"

Beograd

20 časova

Uloge: Sofija Juričan, Miloš Timotijević

Aleksandra Jovanović, Dejan Dedić i Jelena Ilić

Razgovor sa glumcem

Aleksandar Stojković

22.30

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana