Komad “Primadone” odigran u fočanskom pozorištu: Tragikomedija o moralnim i društvenim vrijednostima

Radmila Đević
Komad “Primadone” odigran u fočanskom pozorištu: Tragikomedija o moralnim i društvenim vrijednostima

Foča - Pozorišta sve više postaju mesta za zabavu i to se od pozorišta traži i to je ono što je zapravo tragedija. Pozorište je nastalo kao jedna destruktivna umetnost u odnosu na politiku.

U antici su se alegorijom govorile neke stvari koje su se ticale života ljudi tog vremena, a onda smo odjednom postali nepoželjni u tom smislu i zato ovo i jeste na neki način lični stav ove grupe u predstavi.

Ispričala je ovo glumica Tanja Bošković, koja je zajedno sa Radom Đuričin u Gradskom pozorištu u Foči odigrala predstavu “Primadone”.

Ova duodrama je svojevrsna oda pozorištu i potrebi da se brinemo o kulturnim institucijama, ali je istovremeno, prema njenim riječima, i tragikomična priča o moralnim i društvenim vrijednostima u kojoj se prepliću fiktivni i stvarni život pozorišta.

- Mi jesmo dve ocvale primadone, i malo nas se i boje, malo, ali srazmerno našim snagama mi činimo što možemo, a to je da sačuvamo pozorište negujući duh našeg jezika i naroda, naš kulturni identitet i to kroz svetsku literaturu - kazala je Boškovićeva.

Rediteljsko ostvarenje Irfana Mensura, inspirisano dramskim djelom “Opsada Lenjingrada” savremenog španskog pisca Hosea Sančeza-Sinestere, upoznaje gledaoce sa likovima dvije glumice, dvije primadone, koje žive u napuštenom pozorištu s nadom da će ga sačuvati od rušenja.

Dvije žene, glumice na zalasku karijere koje su voljele istog čovjeka, nekadašnjeg upravnika, reditelja i glavnog glumca pozorišta, umjesto rivalstva, pokazuju da imaju blizak odnos, ali i ljubav prema pozorištu, glumačkom pozivu i ideal prema boljem svijetu. Duodrama “Primadone” je ogledalo današnjeg društva.

Rada Đuričin je poručila da pozorište vrijedi i da se treba boriti, kao i za sve što je lijepo, dobro i korisno i za dobrobit društvene zajednice.

- Mi kroz ovu predstavu pokazujemo upravo to, da želimo da se sačuva pozorište u najboljem svom obliku i da pruži ono što je u umetnosti najvažnije, da nas oplemeni. Nadam se da u tome i uspevamo - navela je Đuričin.

Značajan segment komada su i pjesme koje izvode srpske primadone, a za koje je, po tekstovima Irfana Mensura, originalnu muziku uradio Aleksandar Sanja Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana