Izabrane predstave Međunarodnog festivala monodrame mladog glumca: Priče o usamljenim junacima i njihovim borbama

Milanka Mitrić
Izabrane predstave Međunarodnog festivala monodrame mladog glumca: Priče o usamljenim junacima i njihovim borbama

Banjaluka - “Biti spreman to je sve”, reče prije gotovo pola milenijuma najznačajniji junak najvećeg dramskog pisca svih vremena. Ali, kako znati da li je čovjek spreman i kako to spreman treba da izgleda u očima gledaoca? Jedini način je zaigrati, a odgovor će se roditi sam.

Ispričala je ovo selektorka predstava ovogodišnjeg Festivala monodrame mladog glumca, Ljiljana Čekić o odabranim komadima za treći festival, koji će biti održan od 2. do 7. juna, u okviru pratećeg programa 22. Teatar festa “Petar Kočić”, i od ove godine nosi naziv Međunarodni festival monodrame mladog glumca.

Glavna namjera festivala je predstavljanje mladih i nedovoljno afirmisanih glumaca pozorišnoj publici, a ove godine se održava pod sloganom “Najbolje tek dolazi”.

- Festival monodrame mladog glumca po svom kvalitetu i značaju ne zaostaje za “velikim festivalom”, već odvažno, sa mnogo energije i posvećenosti, raste i razvija se ne sluteći dokle bi mogao da dođe, jer kako reče Nikolaj Gogolj “Mladost je srećna, jer za nju postoji budućnost.”- rekla je Čekićeva.

Za ovogodišnje izdanje izabrano je šest monodrama: “Pometnja pitomca” Terlesa Roberta Muzila, u dramatizaciji Vaska Raičevića i režiji Zorana Rakočevića u kojoj igra Marko Todorović (ATAK Podgorica), “Nisam bila ovde”, Nede Gojković, u režiji Mine Ćirić, u kojoj igra Tatjana Dimitrijević (Fakultet dramskih umetnosti Beograd), te “Ja, Isidora”, Kristine Šikanić (Akademija umjetnosti, Banjaluka). Pored pomenutih, publika će imati priliku da pogleda i monodrame “Robijaš” Ahmeta Muratbegovića, u dramatizaciji i režiji Muniba Milinkića, u kojoj igra Adem Smailhodžić (Zenica), “Pesnik za pesnika” Momčila Nastasijevića, u kojoj igra Ivan Perković (NASTeatar, Gornji Milanovac) i “Ima neka tajna veza” Duška Trifunovića i Ivana Dimića, u kojoj igra Milan Dimić (Akademija umjetnosti UNIBL).

Čekićeva je objasnila da su mladi umjetnici nadahnuća za monodrame pronalazili u biografijama slavnih ličnosti, ali i u životima heroja i antiheroja, otkrivajući interesantne i intrigantne teme.

- Kroz njihov umjetnički izraz provlače se savremene socijalne teme koje predstavljaju integralni i neraskidivi dio sociološko-ideološkog miljea u kome su nastale i iz koga se prelivaju u drugačije, a ipak iste sredine. Iako monodrama glumcu nudi mogućnost interpretacije više likova koje svojom igrom stvara pojedinac-scenski usamljenik, predstave koje su izabrane u takmičarski program ovogodišnjeg festivala govore o usamljenim junacima, njihovim životnim pričama, razmišljanjima, strahovima, iskušenjima, borbi ili  životu - dodala je Čekićeva.

Ovogodišnji Teatar fest “Petar Kočić” biće održan od 1. do 8. juna.

Težina forme

- Ponekad provokativni, ali uvijek posvećeni onome šta rade, sa mnogo vjere da pozorište ipak može da promijeni svijet mladi glumci hrabro ulaze u najtežu i najnepopularniju pozorišnu formu - monodramu. Bez pomoći partnera, često i bez ikakvog dekora, poput gladijatora, oni stupaju na scenu - arenu i započinju svoju borbu sa zamišljenim protivnicima pred očima gledalaca. Svjesni dobre energije onih koji ih posmatraju, ali i vlastite vrijednosti, mladi lavovi uspijevaju da savladaju iskušenja koje nameće pozorišna estetika i 30, 40, ili 60 minuta drže pažnju gledalaca nižući perle na svom scenskom djelu - rekla je Čekićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana