Glumci Narodnog pozorišta u Prištini prvi put pred trebinjskom publikom

Srna
Glumci Narodnog pozorišta u Prištini prvi put pred trebinjskom publikom

TREBINjE - Glumački ansambl Narodnog pozorišta u Prištini sa privremenim sjedištem u Gračanici, u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada, predstaviće se večeras trebinjskoj publici predstavom “Ženidba” Nikolaja Gogolja.

Riječ je o predstavi koju je režirao Milan Karadžić, a govori o društvenim anomalijama, licemjerju, željom za statusom po svaku cijenu, robovanju normama građanskog društva, najavljeno je iz Narodnog pozorišta u Prištini. Predstava je organizovana kao vid uspostavljanja saradnje u oblasti kulture između

Gračanice, Novog Sada i Trebinja, a u brojnoj glumačkoj ekipi ljubitelji umjetnosti moći će da uživaju u izrazima i emocijama Jelene Orlović, Igora Damnjanovića, Branka Babovića, Anike Grujić, Bojana Stojčetovića, Jasmine Stoiljković, Nebojše Đorđevića, Tamare Tomanović i Milana Vasića, koji je na “Danima komedije” u Jagodini dobio statuetu “Ćuran” upravo za ulogu u ovoj predstavi.

Predstava je premijerno izvedena 8. oktobra 2018. godine u Gračanici povodom 70 godina prištinskog teatra. Reditelj predstave Milan Karadžić istakao je da je ono što ga je podstaklo da se opredijeli baš za ovaj komad njegov psihološki sloj, odnosno maestralno iznijansirani Gogoljevi likovi.

- Oni nisu crno-beli, već vrlo životni, istovremeno podložni i osudi i sažaljenju, koji zbog svoje bezvoljnosti, tjeskobe i lenjosti duha, straha da izađu iz sigurne čaure, nisu u stanju da naprave bilo kakav pomak u svojim životima - rekao je Karadžić.

On je dodao da je i izvrsna glumačka podjela dodatni razlog za nastavak saradnje sa Narodnim pozorištem iz Prištine/Gračanice, kao i saradnja tog pozorišta sa Srpskim narodnim pozorištem.

Narodno pozorište iz Prištine će sa predstavom “Usud po Grigoriju” 27. septembra gostovati na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, predstavu “Ženidba” će 6. novembra moći da vidi publika u Temišvaru, a gledaoci u Banjaluci će početkom decembra moći da uživaju u izvođenju predstave “Sumnjivo lice”.

Od svog osnivanja 1948. godine u Prištini, tadašnje Oblasno narodno pozorište, koje 1963. godine mijenja naziv u Pokrajinsko narodno pozorište, a 1994. dobija svoj današnji naziv, Narodno pozorište u Prištini ustrojeno je da paralelno razvija srpsku i albansku dramu.

Najstarija profesionalna kulturna institucija Srbije na Kosovu i Metohiji bila je dio istorijskih i političkih procesa na ovim prostorima. Narodno pozorište u Prištini koje od 2014. godine ima novo sjedište u Domu kulture u Gračanici, i dalje ne samo što “uprkos svemu” opstaje već i živi punim životom, stabilizovalo je svoj rad i postojanje.

- Ima svoje zapažene premijere, izvođenja širom Kosova i Metohije gdje god da postoji publika koja ima potrebe da ga vidi, gostuje intenzivno u drugim mjestima Srbije i u inostranstvu, učestvuje na festivalima, a nacionalni, pa povremeno i inostrani mediji, sa interesovanjem prate njegove aktivnosti - naveli su iz Narodnog pozorišta u Prištini.

Predstava “Ženidba” počeće u 20.00 časova u Kulturnom centru Trebinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana