Folklornu magiju u Donguanu pogledalo više od 3.000 mališana

Glas Srpske
Folklornu magiju u Donguanu pogledalo više od 3.000 mališana

Banjaluka - Publika u kineskom gradu Donguanu oduševljena je razigranošću glumaca u predstavi "Folklorna magija" Dječijeg pozorišta Republike Srpske, koju je za četiri izvođenja u ovom gradu pogledalo više od 3.000 mališana, rekla je Srni portparol pozorišta Sanja Zekanović.

On je istakla da je Dječije pozorište Srpske, koje u Kini gostuje od 11. avgusta, u anketi Guangdonške agencije za pozorišni menadžment "Slon" od publike dobilo najvišu ocjenu.


Zekanovićeva je rekla da su roditelji bili iznenađeni i presrećni što su imali priliku da pogledaju jednu, za istočnjački teatar, nesvakidašnju profesionalnu i visokoestetsku predstavu.

"Prema riječima jednog gledaoca predstava je podstakla publiku da pjeva, pleše i dobuje u ritmu, jer je toliko čudesna i zanimljiva", istakla je ona.

Zekanovićeva je dodala da su u predstavi podjednako uživali gledaoci svih uzrasta, jer je riječ o neverbalnom teatru, samim tim zahtijeva vrhunsku animaciju i preciznost koreografije i igre.

Osim izvođenja predstave "Folklorna magija", u prethodnih pet dana, organizovano je i šest radionica sa najmlađom pozorišnom publikom, koje su vodili glumci Dječijeg pozorišta Srpske Aleksandra Spasojević, Svjetlana Andrić, Božana Bijelić, Aleksandar Blanić, Dragan Banjac i Đorđe Janković.

"Kroz interakciju sa djecom, bilo na pozorišnoj sceni ili u učionici, glumci su mališane i njihove roditelje bliže upoznali sa srpskom tradicijom i kroz igru pokazali kako je uz pomoć mašte svuda moguće napraviti teatar, čak i od predmeta koji su se koristili prije stotinu i više godina", rekla je Zekanovićeva.

Ona je navela da ekipa Dječijeg pozorišta Srspke sutra putuje u grad Hejuan, gdje će, u teatru koji se smatra najsavremenijim u pogledu tehničke opremljenosti na teritoriji Kine, u dva termina izvesti ovu predstavu.

"I u ovom gradu, za najmlađe ljubitelje teatra glumci su pripremili zanimljive i poučne radionice kroz koje će djeci približiti lutkarstvo i srpski folklor", rekla je Zekanovićeva.

Planirano je da do kraja turneje u Kini, koja će trajati do 26. avgusta, ovaj ansambl iz Srpske izvede 12 predstava i održi isti broj radionica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana