Doživljaji mačka Toše u novom ruhu

Danko Kuzmanović
Doživljaji mačka Toše u novom ruhu

Banjaluka - Večeras u Dječijem pozorištu Republike Srpske biće odigrana lutkarska predstava “Doživljaji mačka Toše” u režiji Aleksandra Pejakovića.

Direktorica Dječijeg pozorišta RS Ljiljana Labović veoma je zadovoljna zbog činjenice da je još jedno djelo Branka Ćopića, nakon predstave “Orlovi rano lete”, na sceni pozorišta za djecu.

- Na našu veliku radost još jedan rukopis sjajne tačke naše književnosti je uspješno urađen - kazala je Labovićeva.

Reditelj predstave kojom je i specijalizovao lutkarstvo Aleksandar Pejaković je rekao da mu je Ćopić uvijek prvi izbor.

- Uvijek navijam da Branko Ćopić bude vodeći pisac na repertoarima i nadam se da je i ovo jedan od prvih poteza da bude i u Dječijem pozorištu. Ja sam i prvu profesionalnu predstavu u Narodnom pozorištu Republike Srpske radio po tekstu Branka Ćopića - rekao je Pejaković.

Kada je riječ o samoj predstavi, Pejaković je istakao da je glavna tema predstave lijenost.

- Tema koju smo odlučili da uzmemo i bavimo se njome je lijenost. Ona je od davnina poznata kao tema za pozorište i mi smo pokušali da, na neki način, djeci pokažemo koje to sve nestašluke i oni sami imaju dok odrastaju - kazao je Pejaković.

Pejaković je prije svega htio domaće snage u ansamblu predstave. U njoj igraju Svjetlana Andrić, Đurđa Vukašinović, Dragan Banjac, Željko Milićević i Anando Čenić.

- Kada je u pitanju izbor saradnika naš zadatak je bio da to prvenstveno budu domaće snage. Drago mi je što prvi put sarađujem s mladim osobama, to su, prije svih, Anando Čenić, koji igra naslovnu ulogu i Ana Vasić, koja je sjajan dizajner i koja je obogatila ovu našu predstavu - rekao je reditelj.

Zadovoljstvo je iskazala i glumica Nevenka Nena Rodić, koja je još 1974. godine igrala naslovnu ulogu na sceni Dječijeg pozorišta.

- Ja se radujem što se nalazim u ovoj kući bajki, u kući dječjeg smijeha i ljepote. Ovdje sam 40 godina, igrala sam sa svim mogućim vrstama lutaka i uvijek govorim da je lutka djetetu cijeli svijet, a isto tako mislim da je gluma igra. Radujem se baš što će Mačak Tošo osvanuti na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske, ponovo će vaskrsnuti - kazala je Rodićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana