“Crvenkapica” sutra premijerno u Dječijem pozorištu Republike Srpske

Ilijana Božić
“Crvenkapica” sutra premijerno u Dječijem pozorištu Republike Srpske

BANjALUKA - Predstava “Crvenkapica” rađena prema motivima istoimene bajke braće Grim i Šarla Peroa, u dramatizaciji i režiji Ljudmile Fedorove premijerno će biti izvedena sutra od 18 časova u Dječijem pozorištu Republike Srpske.

Ovaj komad svojevrsni je omaž glumcu Draganu Banjcu koji je preminuo u martu prošle godine, a prva repriza “Crvenkapice” zakazana je za nedjelju od 11 časova.

Ova predstava donosi poučnu priču iz koje će najmlađa, ali i ona starija publika moći mnogo da nauči o životu. U “Crvenkapici” igraju Dragana Ilić, Svjetlana Andrić, Aleksandra Spasojević, Zorana Šuman, Duško Mazalica, Aleksandar Blanić i Nikola Milaković.

Lutke, kostim i scenografiju potpisuje Andrej Zaporoškij, muziku Tomislav Pehar, prevod dramatizacije sa ruskog potpisuje Darinka Petrović, a autor songova je Jovo Čulić.

Direktorica Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković istakla je da se ovaj teatar sa sjajnim glumcima kroz decenije rada susretao sa rediteljima koji su dolazili iz drugih država, ali da je ovo prvi put u istoriji da rade sa rediteljem iz Rusije.

- Prvi put smo se suočili sa načinom rada ruskih lutkara. Gledajući predstavu u Osijeku, u potpisu Ljudmile Fedorove, željeli smo da to ime vidimo i u Republici Srpskoj. Rediteljka je mnogo angažovana, tako da smo dugo čekali da nam dođe u Banjaluku - rekla je Labović Marinković.

Kako je kazala od 2019. godine traju pregovori te da je zbog sveukupne političke situacije dolazak Ljudmile Fedorove bio pravi podvig.

- Mališani pamte da je na repertoaru našeg teatra “Crvenkapica” bila 20 godina. U toj predstavi je igrao Dragan Banjac. Izgubili smo našeg prijatelja glumca i ova predstava je svojevrstan omaž njemu, a njegovim imenom ćemo da profilišemo i nagradu na našem 22. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu koji počinje 8. oktobra - navela je ona. Rediteljka Ljudmila Fedorova, koja dolazi iz Sankt Peterburga, naglasila je da stvari kojima je suđeno moraju da se dogode.

- Došla sam u Banjaluku, a bilo je mnogo okolnosti da ne dođem. Međutim, ovo je znak da je naša “Crvenkapica” morala biti ovdje, morala se roditi ovdje i mnogo sam radosna što se to dogodilo - istakla je Fedorova.

Dodala je da je zanimljivo što je rad na predstavi međunarodno iskustvo jer je ona rediteljka iz Rusije, kompozitor je iz Hrvatske, a tim iz Srpske.

- U svakoj zemlji svijeta najvažnije je dijete koje mora znati lijepe stvari. Imala sam i duševnu tremu jer smo radili u ime čovjeka kojeg više nema, a koji je bio dio ovog tima, a i naša predstava je zapravo o životu, o ljubavi prema životu u bilo kojem obliku i o tome da moramo živjeti i veseliti se. Takođe, ona pokazuje da je život svakog čovjeka bitan i da nikad ne znaš kad će biti kraj te zato moraš uživati u svakom trenutku sada i ovdje - ispričala je Fedorova.

Ona je pozvala publiku da dođe u Dječije pozorište RS, kako one najmlađe tako i one starije, jer komad nosi poruku kako za djecu tako i za roditelje, ali i bake i djedove.

Crvenkapicu će na sceni dočarati glumica Dragana Ilić koja je istakla da je rad na ovom komadu za nju bio lijep i značajan proces koji je trajao mjesec i po dana.

- Na samom početku me obuzeo strah, zbog tehničkih stvari, jer ima mnogo songova, mikrofona, pjevanja uživo i animacija lutke. Ljudmila je imala mnogo strpljenja za mene, sve vrijeme me ohrabrivala i govorila da će neke stvari doći s vremenom i tako je i bilo - rekla je Ilićeva.

Glumac Aleksandar Blanić igra vuka, a kako je kazao sa Fedorovom je bilo lijepo raditi.

- Pored zanatskih stvari od Ljudmile se može naučiti mnogo. Ona na glumce djeluje pedagoški u umjetničkom smislu i stoga mi je vrijedna ova saradnja i nadam se da će se nastaviti - rekao je Blanić.

Umjetnički direktor Dječijeg pozorišta RS i glumac Duško Mazalica rekao je da je srećan što ima mogućnost da na neki način utiče na kreiranje programskog sadržaja za djecu, jer ovo je predstava koja je estetski i umjetnički na visokom nivou.

- Ovdje je bitna ideja koja se plasira, a to je da treba raditi.  To treba svi da potenciramo, a posebno djeca - poručio je Mazalica.

Songovi

Književnik Jovo Čulić, autor songova za “Crvenkapicu”, naglasio je da mu je drago što je dao svoj doprinos u stvaranju ove predstave.

- Za mene je ovo bilo novo iskustvo. Ovdje se nije moglo čekati da dođe inspiracija nego sam inspiraciju morao juriti. Ljudmila Fedorova je divna osoba i veliki profesionalac. Ovo je bilo interesantno i uzbudljivo iskustvo - rekao je Čulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana