Beogradsko dramsko pozorište obilježilo 77. rođendan

Srna
Foto: BDP.rs

BEOGRAD - Beogradsko dramsko pozorište, najstarije gradsko pozorište, obilježilo je danas svoj dan i 77. rođendan dodjelom godišnjih priznanja i podsjećanjem na sve umjetnike koji su stvarali istoriju pozorišta proteklih decenija, postavljajući temelje za savremene generacije, ali i one koje će tek doći.

Na skupu u ovom teatru na Crvenom krstu, nagrada za višegodišnji doprinos koja nosi ime Tatjane Lukjanove, jedne od legendarnih glumica ove kuće, ove godine pripala je glumcu Milošu Bikoviću.

Zahvalivši za priznanje, Biković je podsjetio da je prve korake napravio u ovom pozorištu, igrajući sa sa velikim Draganom Nikolićem na sceni.

“Posmatram ovo pozorište od svoje četrnaeste godine, sada imam 36.Radujem se što dobija na snazi, sjaju, zdravlju, što je zaposlilo mnogo mladih ljudi i dovelo mnogo talentovanih kolega iz regiona. Ako se čovek sastoji od duha i tela, onda bi pozorište koje podražava život i služi čoveku, takođe trebalo da se sastoji iz duha i tela. Ako je duh smisao, ono što tražimo i za čim tragamo, onda je ovo pozorište tačka susreta duha i tela”, rekao je on.

Specijalna nagrada za partnersku igru dodijeljena je Ivi Ilinčić i Svetozaru Cvetkoviću u “/Pra/Faustu”, priznanje za umjetničko ostvarenje rediteljki predstave “Tiho tiše” Ani Janković, Žiga Divjak dobio je nagradu za autorski projekat “Budućnost”, dok je glumac Ozren Grabarić briljirao u dvije uloge -Mefista u “/Pra/Faustu” i naslovne u “Švejku”.

Direktor Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević podsjetio je na ličnosti koje su stvarale ovo pozorište, kao što je Jagoš Marković, čiji su kutak napravili na mjestu gđe je obično ostavljao svoj bicikl, uz dvije fotografije iz njegovih predstava - “Sumrak bogova” i “Divlje meso”, kao i njegov citat da je “pozorište prečica do ljudskih duša”.

On je podsjetio da je prošle godine odigrano više od 330 predstava u kući, više od 50 na gostovanju, prenijeli su beogradski mediji.

Godišnje priznanje za saradnika godine pripalo je fotografu Dragani Udovičić, nagrada za radni doprinos Dragani Ivković za održavanje kostima, kao i sektoru šminke, te šefu rekvizite Goranu Miloševiću i majstoru scene Goranu Popoviću, kao i organizatorima u umjetničkom sektoru i producentu Milošu Vidoviću.

Beogradsko dramsko pozorište osnovano je 1947. godine pod imenom Gradsko pozorište, a prva predstava “Mladost otaca” , u režiji Petra S. Petrovića, po tekstu Borisa Gorbatova, odigrana je 20. februara 1948. godine.

Beogradsko dramsko pozorište, najstarije gradsko pozorište, postalo je primjer modernog teatra, uživalo je veliku ljubav publike i finansijsku podršku države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana