“Bajka o malom Nikoli” večeras premijerno u Dječijem pozorištu Republike Srpske

Ilijana Božić
Foto: DPRS/V. Tripić

BANjALUKA - Predstava “Bajka o malom Nikoli”, rađena po tekstu pisca Milivoja Mlađenovića i u režiji Emilije Mrdaković, donosi toplu priču o važnosti ljubavi u životu djeteta, a premijerno će biti izvedena večeras od 18 časova na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Mališani će imati priliku da uživaju u divnoj priči o dječaku koji traga za ljubavlju, a koju će na sceni dočarati glumci Nikola Milaković, Aleksandar Runjić, Dragana Ilić i Jelena Glizijan. Komad je namijenjen uzrastu od četiri godine pa naviše.

Direktorica DPRS Ljiljana Labović Marinković rekla je da se ovim komadom prvi put najmlađoj publici predstavljaju četiri mlada glumca koji su nova energija i generacija na čijim krilima će rasti Dječije pozorište RS. Ona je istakla da je komad nastao kroz razgovor sa piscem Milivojem Mlađenovićem o potrebama djeteta.

- “Bajka o malom Nikoli” je tekst kojim su jedan pisac i jedno pozorište odlučili da kažu nešto djeci, roditeljima i svima nama - kazala je ona.

Rediteljka Emilija Mrdaković, koja dolazi iz Pozorišta mladih iz Novog Sada, je objasnila da je s autorom teksta imala konstruktivnu i lijepu saradnju te da su se odmah saglasili o formi i pravcu u kom treba da idu.

- Proces je bio zanimljiv. Naša predstava je stilizovani prikaz savremene porodice u kojoj mama i tata jure za novcem, gde detetu ne fali ništa materijalno, ali fali mnogo toga duhovnog, jer niko od njih nema vremena, čak i nije svestan koliko znači posvetiti pažnju svom detetu - ispričala je Mrdakovićeva.

Kako je kazala, u 50 odsto slučajeva na našim prostorima dijete je prepušteno samo sebi i stvara emocionalnu konfuziju u glavi i duši.

- Dete u tome ne može da se snađe. To se ispoljava u agresivnom ponašanju, a roditelji su zbunjeni kako s detetom da izađu na kraj. Takav je naš glavni lik, dečak koji ima osam godina i koji traga za ljubavlju i pažnjom - rekla je Mrdakovićeva.

Naglasila je da dječaku sveti Nikola otvara drugi svijet i mijenja ga, tako da dječak shvata da su dobročinstvo i darivanje nešto što treba da nas prati kroz život.

Malog Nikolu igra glumac Nikola Milaković koji je objasnio da je to dječak koji je zarobljen u svom virtuelnom svijetu i dosta usamljen.

- Iz te usamljenosti i brige on beži u svet video-igara, zatvara se i pravi svoj svet koji zapravo ne postoji, ali iz kojeg je jako teško izaći. Ova predstava otvara nekoliko bitnih tema o kojima treba da se priča, a o kojima se sve manje govori, pogotovo generacijama koje dolaze - kazao je on.

Glumica Dragana Ilić, koja igra djevojčicu Sofiju, mornare i anđele, zahvalila je rediteljki na bezbrižnom i toplom procesu koji je prijao ansamblu u ovim zimskim danima.

- Toliko nam je bilo lijepo raditi sa Emilijom da smo u jednom momentu pomislili kako bi bilo lijepo da je ona naša mama. Sve četvoro smo prezadovoljni saradnjom i mnogo toga smo naučili od nje. Predstava ima novitete kao što je igra sa pijeskom, tako da je bilo inspirativno sve to dočarati na sceni - kazala je Ilićeva.

Objasnila je da je Sofija Nikolina sušta suprotnost, njegova drugarica koja svojim karakterom pokazuje put svetog Nikole, odnosno put dobročinstva, nade, spasenja i dobrih djela.

- Pozivam učitelje, roditelje i djecu da dođu i uljepšaju dane uz ovu toplu priču koja ima moć da nas nauči pravim vrijednostima koje smo svi možda zaboravili - poručila je Ilićeva.

Glumica Jelena Glizijan naglasila je da joj je ukazano veliko povjerenje da postane član ansambla Dječijeg pozorišta RS.

- U ovom teatru sam se zaljubila u pozorište, prvu predstavu sam ovdje pogledala. Ansambl, direktorica i svi zaposleni su me divno primili. U ovom komadu tumačim majku, učiteljicu, anđela i mornara. Uloga majke je jako bitna kako u ovoj predstavi, tako i u stvarnom životu. Meni je ovo sve novo, prvi dodir sa lutkom i ovom scenom. Oduševljena sam - rekla je ona.

Istakla je da je cilj “Bajke o malom Nikoli” da roditelji razmisle o tome da li je djeci potrebno pružiti materijalno, a zapostaviti ono što je najbitnije, a to je ljubav i podrška.

Tim

Scenografiju za predstavu “Bajka o malom Nikoli” radila je Adrijana Dobreva. Za izradu lutaka i kostima bila je zadužena Edna Mačković, a muziku je komponovao Aleksej Mrdaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana