Ansambl iz Bjelovara izveo komad Sutra pripada meni na Festivalu u Trebinju

Ratomir Mijanović
Ansambl iz Bjelovara izveo komad Sutra pripada meni na Festivalu u Trebinju

Trebinje - Komadom "Sutra pripada meni", Bjelovarsko kazalište upotpunilo je peto veče 60. Festivala festivala u Trebinju.

Adaptaciju i inscenaciju teksta Konstantina Kostjenka "Hitler i Hitler", kojim mladi bjelovarski ansambl odgovara na u svijetu rastuću mržnju i netrpeljivost u ime identiteta - potpisuje reditelj ovog pozorišta Maja Margareta Fabičević.

Diploma protagoniste večeri, prema odluci žirija publike, pripala je glumcu Borni Premužiću, za ulogu Fotografa.

Govoreći o utiscima sa predstave, Trajče Kacarov, selektor Festivala festivala za Makedoniju izrazio je zadovoljstvo što su amateri iz Bjelovara izabrali ovu temu i što su mladi ljudi pokazali razumijevanje prema takvoj temi.

- Jedina zamjerka je što se glumci nisu čuli baš dobro, nisu imali glasovnu probu. Mislim i da je predstava bila malo statična. Zato publika izlazi, ne što ne voli temu. Predstava se gleda iz posljednjih redova i ako iz posljednjih redova se može čuti i vidjeti sve, onda je predstava odlična. U nekim momentima bili smo u situaciji da povjerujemo u artikulaciju glumaca, što je bilo baš dobro -  rekao je Kacarov.

Prateći dio ovogodišnjeg Festivala festivala u Trebinju je i ove godine tradicionalno bila promocija dva projekta Sterijinog pozorja, od kojih je jedan antologija "Nova srpska drama", a drugi se odnosi na promociju časopisa "Scena".

U uvodnom izlaganju na promociji prof. dr Milovan Zdravković kazao je da se nova srpska drama odnosi najviše na problematiku savremenog društva i novog svjetskog poretka protiv koga u svojim dramama mladi pisci dižu glas, što je i razumljivo zbog njihove mladosti i naglasio da i časopis "Scena" sadrži takve drame.

I trgovi pozorišna scena

U okviru programa "Festival plus" ovogodišnje pozorišne svetkovine u Trebinju svakodnevno se, u centru grada, ispred prostorija Turističke organizacije Grada Trebinja, održavaju glumački performansi, kao svojevrsna najava večernjih predstava učesnika manifestacije.

Koordinator programa "Festival plus", reditelj Vladimir Putnik ističe da im je bila namjera da svaki ansambl, učesnik spremi desetominutni performans, šou, hepening na ulici, u centru grada, gdje sve vrvi od prolaznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana