22. Teatar fest “Petar Kočić”: Skidanje okova normi kroz komediju i stihove

Milanka Mitrić
22. Teatar fest “Petar Kočić”: Skidanje okova normi kroz komediju i stihove

Banjaluka - Pitanje odnosa prema ženi, kroćenje duha, kroćenje strasti, okivanje žene u lance pravila, u pletenje, u vez, u blijedo gledanje u prazne zidove, okivanje u karike koje društvo traži, okivanje u poslušnost i vijekovima stare norme ponašanja koje treba da ima žena.

Sve to, kroz stihove i komediju, problematizovano je i prikazano u novoj predstavi Narodnog pozorišta Republike Srpske “Škola za žene”, u režiji Đurđe Tešić, a po djelu velikog Žana Batista Poklena Molijera.

Premijernim izvođenjem ovog komada na velikoj sceni Narodnog pozorišta RS otvoren je 22. Teatar fest “Petar Kočić”.

Klasično djelo, jedno od najmanje izvođenih Molijerovih komada, postavlja u fokus jedan neprevaziđen i još nedovoljno riješen problem odnosa prema ženi, koji se vijekovima unazad, sudeći po svijetu, nije baš pomjerio, što dokazuje potrebu ovog komada danas, ovdje i sada. A budući da to publika često odlično prihvati, ponekad je prikaz velikih problema u obliku komedije najbolji način da se možda u nekome nešto i pomjeri ili promijeni.

- Kroz izuzetno komičarski izbrušeno napisan lik Arnolfa predstavljamo čoveka koji je bio spreman da jedno dete, devojčicu od četiri godine, koju je izabrao za buduću suprugu, a veoma materijalno ugroženu, pošalje u stroge i zaglupljujuće uslove vaspitanja u manastir - ne bi li je, kako sam kaže, učinio “do krajnosti glupom”. Arnolf želi da pobedi svoj urođeni strah od poraza prouzrokovanog tzv. ženskim lukavstvima. Kroz njegove namere i njegovu radnju prikazali smo svu komediju i apsurd niže prirode jednog sujetnog muškarca i porodičnog tiranina - navela je o komadu režiserka Đurđa Tešić.

Likove u ovom komadu na sceni, uz fantastične kostime, oživjeli su Željko Stjepanović (Arnolf), Anja Ilić (Anjesa), Bojan Kolopić (Horacije), Danilo Kerkez (Alen), Dragana Marić (Žoržeta), Goran Jokić (Hrizald) i Đorđe Marković (Oront).

U programu svečanog otvaranja ovogodišnjeg festivala učestvovali su i glumci Gordana Milinović i Boško Đurđević, koji su publiku podsjetili na Petra Kočića i Branislava Nušića.

Drugo veče je predviđeno za otvaranje Međunarodnog festivala monodrame mladog glumca i monodramu Kristine Šikanić “Ja Isadora” te za gostovanje predstave “Malograđani” Dramskog teatra na Vasiljevskom.

Danas na programu

 

17.30 - promocija časopisa “Agon”

 

18.30 - “Ima neka tajna veza”, monodrama Milana Dimića (scena “Petar Kočić”)

 

20.00 - “Raslo mi je badem drvo”, Beogradsko dramsko pozorište (velika scena)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana