Violista Nebojša Marjanović nastupio u Banskom dvoru: Povratak klasičnoj muzici neophodan

Danko Kuzmanović
Violista Nebojša Marjanović nastupio u Banskom dvoru: Povratak klasičnoj muzici neophodan

Banjaluka - Na televiziji je klasična muzika sve manje zastupljena, deca nisu izložena tome. Ne znam da li se to može popraviti, ali se trudim.

Sve mora da se iz osnova menja. Ne može da bude rijaliti po ceo dan. Moramo sačuvati prave vrednosti. Povratak klasici je neophodan.

Kazao je ovo violista Nemanja Marjanović, koji je uz podršku gostiju održao zadivljujući koncert u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra u Banjaluci.

Njegovi gosti na ovom koncertu su svima dobro poznata banjalučka pjevačica i pijanistkinja Marija Šestić, koja od 2007. godine radi na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, u zvanju umjetničkog saradnika, te sarađuje sa gudačkim, duvačkim, gitarskim i odsjekom za solo pjevanje, a takođe radi kao profesor uporednog klavira i beogradski violinista Nikola Aleksić.

Nikola Aleksić dobitnik je više nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima. Takođe, dobitnik je druge nagrade na međunarodnom muzičkom konkursu u italijanskom gradu Strezi 1993. godine, kao i Oktobarske nagrade grada Beograda za stvaralaštvo mladih 1994. godine. Dodijeljena mu je i nagrada “Zlatni anđeo” za najuspješnijeg mladog umjetnika i nagrada Radio Beograda “Muzičar godine 2004”. Sa pijanistkinjom Hildom Švan dobitnik je nagrade “Stanojlo Rajičić” za najuspješniji resital održan u SANU u sezoni 2014/2015.

Marjanović je istakao da, iako svira u Banskom dvoru Kulturnom centru barem jednom godišnje, voli da se vraća u tu dvoranu.

- Banski dvor je veoma akustična dvorana, usudim se reći da je jedna od najakustičnijih na Balkanu. Pošto već 10 godina radim na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, isto tako i koncerte održavam deset godina ovdje, tačnije trudim se da bude barem jedan godišnje, svaki put se osjećam sjajno. Volim ovu salu i banjalučku publiku - naveo je Marjanović, te dodao da je Banjaluka mali grad u poređenju sa Beogradom, odakle on dolazi, ali kulturološki može da parira i većim metropolama, bez problema.

Marjanović se osvrnuo i na opadanje interesovanja mladih ljudi za klasičnu muziku i klasične vrijednosti.

- U današnje vreme je dosta teško privući mlade ljude klasičnoj muzici, ali deca koja počnu da sviraju neki instrument sa sedam ili osam godina manje ili više su već predodređena za bavljenje tim poslom i tom muzikom. Sistem selekcije je vremenskog tipa. Nakon nekog vremena se vidi ko će se time baviti, a ko ne - objasnio je Marjanović.

Sa saradnicima, kako je rekao, poznaje se dugi niz godina i veoma dobro se razumiju na bini.

- Marija je moja dugogodišnja saradnica na fakultetu i velika prijateljica, a Nikola Aleksić je moj kolega iz srednjoškolskih, studijskih i profesionalnih dana, tako da ceo život sarađujem s tim ljudima i vrlo dobro se razumijem sa njima - zaključio je Marjanović.

Repertoar

 

Na repertoaru su bila djela najvećih majstora klasične muzike, kao što su Betoven, Mocart i Bah.

- Publika je čula dela Ludviga van Betovena, “Sonatu br. 5” za violinu i klavir, u transkripciji za violu i klavir, Johana Sebastijana Baha “Čakonu”, koja je u originalu napisana za violinu, ali sam ja napravio transkripciju za violu, i duet koji se jako retko čuje, a to je Mocartov “Duo za violinu i violu br. 1 u Ge-duru” - rekao je Marjanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana