Toni Lakatoš i kvintet otvorili 6. Festival džez muzike "Intim džez fest"

Ilijana Božić
Toni Lakatoš i kvintet otvorili 6. Festival džez muzike "Intim džez fest"

BANjALUKA- Koncertom jednog od najznačajnijih evropskih džez saksofonista dananašnjice Tonija Lakatoša i njegovog kvinteta otvoren je 6. festival džez muzike "Intim džez fest" u Banskom dvoru.

Publika je u sinoć uživala u divnim melodijama i pozitivnoj atmosferi. Pored Tonija Lakatoša Banjalučanima su se predstavili i Ivan Radivojević (truba), Andreja Hristić (klavir), Branko Marković (kontrabas), Dušan Novakov (bubnjevi).

Izvođači su pokazali da su virtuozi džeza, te da su umjetnici čiji su instrumenti pokazatelj njihovih duša. Njihovo strastveno izvođenje nosilo je publiku kroz različite dimenzije zvuka, od klasičnih džez standarda do inovativnih interpretacija savremenih kompozicija.

Toni Lakatoš je naglasio da su ovakvi festivali dokaz da džez muzika može da poveže ljude širom svijeta.

- Ova dvorana je fantastična i sjajna i bilo je predivno nastupiti u njoj. Drago mi je da je u publici bilo mnogo ljudi. Nastupao sam na različitim lokacijama, nastupao sam u Africi, u Borneo prašumi, to je jedno predivno iskustvo i dokaz koliko džez povezuje ljude- kazao je Lakatoš.

Branko Marković je istakao da se osjeća kao domaćin ovog festivala, jer sam do sada bio pet puta u različitim formacijama.

-Moram da kažem, a to nije šablon, srećan sam što dolazim ovde, što se festival razvija, što vidim publiku. Prošle godine smo imali specijalan događaj, održali smo džez koncert za decu. Jako je dobro što u Banskom dvoru postoji intenzivna koncertna akrivnost i džeza i klasične muzike, jer pratim sve što se dešava u ovom kulturnom centru, on drma gradom i pokreće ga-rekao je Marković.

Dodalo je da je  Toni Lakatoš jedna od najozbiljnijih zvijezda u džez svijetu, te jedan od najznačajnijih umjetnika.

Ovaj koncert bio je prilika da se publika iznova zaljubi u džez ili da, oni koji nisu, otkrije ljubav prema ovoj vrsti muzike.

Direktor Banskog dvora Mladen Matović je kazao da su za ovo izdanje džez festivala karte nestale u rekordnom roku.

-I ovaj put gosti su nam velika i značajna imena današnjice, a ne mogu da ne budem srećan, jer za nas se već čulo, kako u regionu, tako i mnogo šire i samo mogu da zahvalim svim muzičarima koji su prethodnih godina dolazili na naš festival i imali povjerenja u ono što mi radimo, a kasnije su oni kada su se vratili u svoje sredine i velike džez metropole bili najbolja reklama za naš festival-ispričao je Matović.

Naglasio je da se nada da će se ta lijepa tradicija, do skoro jedinog džez festivala u Republici Srpskoj, pokrenut je nedavno i u Trebinju, širiti pozitivne vibracije i da će podići džez muziku na veći nivo kako ona to i zaslužuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana