Tehno scena Berlina dodata na spisak nematerijalnog kulturnog naslijeđa UNESCO

Tanjug
Foto: Gardijan

BERLIN - Berlinska tehno scena dodata je danas na spisak nematerijalnog kulturnog naslijeđa Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Ovim dodavanjem na spisak UNESCO je prepoznao doprinos koji tehno scena daje kulturnom identitetu Berlina, prenosi Gardijan.

Mreža tehno klubova i muzičara Berlina Komisija klubova opisala je ovaj potez kao “još jedno postignuće za berlinske tehno producente, umjetnike, vlasnike klubova i organizatore događaja”.

“Ova odluka će nam pomoći da osiguramo da se klubska kultura prepoznaje kao sektor vrijedan očuvanja i podrške”, rekao je član izvršnog odbora Komisije klubova Luc Lajhzering.

Berlinski muzičar Peter Kirn objasnio je da je tehno muzika ključni dio kulture Berlina i da je ona “postala utočište za marginalizovane ljude”.

Više od 10 godina traje kampanja da se tehno scena Berlina doda na ovaj spisak UNESCO-a, koji je nastao 2003. godine sa namjenom da čuva i pomaže kulturne tradicije koje uključuju muziku, umetnost, veru, kuhinju i ples.

Njemačka sada ima 10 predmeta na spisu nematerijalnog kulturnog naslijeđa UNESCO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana