Stiže knjiga “Kako (ni)je propao rokenrol u Srbiji” novinara Duška Antonića: Tri decenije rok gerile

Branislav Predojević
Stiže knjiga “Kako (ni)je propao rokenrol u Srbiji” novinara Duška Antonića: Tri decenije rok gerile

BEOGRAD - Čuveni beogradski, srpski i jugoslovenski rok novinar Duško Antonić, nakon višegodišnjeg rada, napokon će na tržište izbaciti knjigu “Kako (ni)je propao rokenrol u Srbiji”.

Antonić je zajedno sa Danilom Štrpcem koautor poznate knjige “YU 100: najbolji albumi jugoslovenske rok i pop muzike”, koja je objavljena 1998. godine, a novi projekat izlazi za izdavačku kuću “Take It Or Leave Books”. Knjiga ima i poseban dodatak u vidu izbora 100 najboljih srpskih albuma od raspada SFRJ, a Antonić kaže da je sama knjiga nastala kao predmet precizne i iscrpne analize srpske rok scene od 1992. godine.

- U prvom delu knjige pokušao sam da iz raznih uglova analiziram šta nam se sve dešavalo od raspada Jugoslavije, koja je imala jednu od najjačih rok-scena u Evropi, i kako je sve to uticalo na rok-scenu i sveopštu kulturu u njoj. Uprkos svim mogućim negativnim okolnostima, ratovi, sankcije, hiperinflacija, besparica, piraterija, kriminal, korupcija, nezainteresovanost medija i države, uz neke pozitivne primere i “čuvare vatre”, rokenrol je, naviknut na gerilsku borbu, preživeo - kaže Antonić.

On je dodao da je najbolji dokaz ovim tvrdnjama drugi dio knjige.

- Dokaz toga je drugi deo knjige u kom je 57 rok-novinara, kulturnih analitičara, pisaca i umetnika raznih generacija, kojima je rok-kultura zajedničko opredeljenje, napravilo svoje liste od po 20 najboljih albuma (ukupno je pomenuto više od 500 albuma) u periodu od četvrt veka (od 1992. do 2017. godine). Od svih njih zajedno sačinjena je konačna lista od “100 najboljih srpskih albuma od raspada SFRJ” - rekao je  poznati novinar.

Osim liste 100 najboljih albuma sa slikama omota i fotografijama izvođača, koje je napravilo dvadesetak najboljih srpskih rok-fotografa, objavljene su i sve pojedinačne liste, sa kratkim biografijama, onih koji su ih sačinili i njihovim obrazloženjima za njihov izbor albuma. Kao bonus u knjizi je, pozivanjem na “predistoriju”, objavljena i lista 100 najboljih srpskih albuma iz perioda SFRJ (prema anketi iz knjige “YU 100: najbolji albumi jugoslovenske rok i pop muzike”) sa slikama omota albuma, koji su u pomenutoj knjizi ostali ispod crte. Pošto se anketa odnosila na albume objavljene zaključno sa 2017. godinom, a prema izboru na raznim rok-portalima, pomenuta su i 24 značajna albuma nastala u periodu nakon toga, koji nisu bili tretirani u anketi.

Vrhunska štampa

U knjizi je objavljeno 440 fotografija i ilustracija (omota albuma), a jedan od razloga njenog kašnjenja je želja autora da to bude vrhunski štampano i opremljeno. Knjiga ima 300 strana, formata 21x1 cm, biće štampana u punom koloru, na najkvalitetnijem papiru i u tvrdom povezu.

Zbog troškova štampe, koje nijedan izdavač nije bio spreman da pokrije, autor je odlučio da knjigu  u najvećim dijelu sam finansira uz pomoć pretplate. Cijena knjige u pretplati je 1.000 dinara, a nakon njenog izlaska, na promocijama, po porudžbinama i u knjižarama biće mnogo skuplja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana