Stiže dokumentarac o “Led cepelinu”: Uspon britanskih rok dinosaurusa

Branislav Predojević
Stiže dokumentarac o “Led cepelinu”: Uspon britanskih rok dinosaurusa

LONDON - Novi dokumentarac o slavnom rok bendu “Led cepelin” uskoro stiže u bioskope, a ostvarenje pod nazivom “Postati Led cepelin”, otkupio je studio “Soni” za bioskopsku distribuciji.

Film koji je režirao Bernard Mekmahon najavljen je 2019. godine i napokon je  završen, uz odobrenje i učešće benda i to je prvi službeno odobreni film ove grupe. 

Dokumentarac je premijerno prikazan u gruboj verziji na Venecijanskom filmskom festivalu u septembru 2021. godine, ali od tada je film izmakao iz vidokruga, bez riječi da li će iko izvan te odabrane festivalske grupe ikada vidjeti film. Od pomenute projekcije 2021, filmu su dodani novi snimci uz brojna tehnička poboljšanja. Studio navodi da sada završeni rez filma uključuje potpuno novi miks zvuka te novootkriveni materijal iz arhiva sva četiri člana benda, što je potvrdio režiser filma.

- Proveli smo godine osmišljavajući ovaj film kako bismo ga doživjeli na velikom platnu sa najboljim mogućim zvukom - rekao je Mekmahon. Producentkinja i koscenarist Alison  Mekgurti kaže da je saradnja sa “Sonijem” dala nove mogućnosti ovom projektu.

- Studio “Soni” je savršeni partner, jer istinski vjeruje u pozorišno iskustvo i oni su strastveni u tome da milionima fanova “Led cepelina” daju priliku da ih vide i čuju na najvećim ekranima i zvučnim sistemima na svijetu - rekla je Mekgurtijeva.

Ipak, i dalje nije bilo riječi o tome kada će film dobiti svoju bioskopsku projekciju, ali izjava da je film definitivno završen ukazuje na to da bi izlazak mogao biti neizbježan. U martu je fan stranica “Ledcepnjuz” primijetila da je nedavno otkriveni snimak benda, koji je nastupao na Bat festivalu 28. juna 1970, navodno nabavljen za korištenje u filmu. Sam film je rađen kao hibridni dokumentarno-koncertni film, uključujući žive scene sa koncerata iz 1969. na Filmore vestu, pop festivalu u Atlanti i teksaškom pop festivalu, kao i intervjue sa članovima benda Džimijem Pejdžom, Robertom Plantom i Džon Pol Džonsom, plus arhivski isječci razgovora sa pokojnim Džonom Bonamom. Film se suštinski fokusira na rane godine članova benda do formiranja “Led cepelina” i njihov uspon kroz album “Led Zeppelin 2” iz 1969. godine, koji je bend pretvorio u rok dinosauruse sedamdesetih i jedan od najvećih bendova u istoriji muzike.

Karijera

Sastav “Led cepelin” je engleski rok bend osnovan u Londonu 1968, koji se zbog teškog zvuka gitara i bubnjeva navode kao jedni od rodonačelnika hard roka i hevi metala, iako je njihov  muzički stil bio kompleksan spoj bluza, roka, folka i soula. Bend je postao slavan po svojim fantastičnim koncertima i ozloglašenom ponašanju, a tokom originalnog djelovanja postali su jedan od najvećih bendova u istoriji rok muzike uz preko 300 miliona prodatih albuma. Bend se razišao nakon smrti bubnjara Džona Bonama 1980. godine, uz nekoliko sporadičnih okupljanja za posebne prilike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana