“Srbadija” otvorila “Majske muzičke svečanosti”

Ljiljana Aleksić
“Srbadija” otvorila “Majske muzičke svečanosti”

Bijeljina - Koncertom mješovitog i dječijeg hora “Srbadija” u Centru za kulturu “Semberija” u Bijeljini svečano je otvoren 18. horski festival “Majske muzičke svečanosti”.

Petodnevni festival okupiće 38 pjevačkih i instrumentalnih ansambala iz Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Istovremeno  hor “Srbadija” obilježava i 120 godina postojanja i rada.

- Nakon 27 godina provedenih na čelu ovog proslavljenog hora,  mogu da kažem  da je on konstantno u usponu. Snaga “Srbadije” dolazi i iz nastupa svake nedjelje u proteklih 27 godina na liturgijama. Osvojili smo brojne svjetske nagrade, a naše nagrade su i svako krštenje ili vjenčanje na kojem smo pjevali, svaka himna koju smo izveli, kao i djeca koja s nama rastu od dječijeg do velikog hora i do međunarodne slave,  rekla je dirigent hora Desanka Trakilović.

Dirigent Dječijeg hora “Srbadija” Jelena Milićević-Trakilović rekla je da su iz ovog hora potekli članovi Velikog mješovitog hora i da to pokazuje posvećenost i kvalitet rada i njegovanja glasa u uzrastu od četiri do 12 godina.

- Svake godine uvedemo i neku novinu na našem festivalu. Prezadovoljni smo što smo uveli i kategoriju solo pjevača. Već pet godina imamo tu kategoriju, gdje se takmiče mladi solo pjevači iz naše zemlje kao i regiona. Ove godine predsjednik žirija biće čuveni sopran iz Beograda, Maja Mijatović - rekla je Milićević-Trakilović.

Takmičenja će biti održana u kategorijama mješoviti horovi, mješoviti kamerni horovi, pravoslavna duhovna muzika, ženski horovi, dječiji horovi, ansambli sa tradicionalnom muzikom i vokalno-instrumentalni ansambli.

- Poslije proglašenja rezultata prvog takmičarskog dana očekuje nas koncert umjetničkog ansambla “Binički” iz Beograda i mješovitog hora Vojske Srbije, koji će nastupiti zajedno sa policijskim orkestrom Ministarstva unutrašnjih poslova RS i horom “Srbadija” - naveo je portparol festivala Stevan Čukić.

U okviru festivala biće održano i takmičenje solo pjevača, kao i nekoliko revijalnih koncerata, a horovi će nastupati u Centru za kulturu, Muzeju Semberije i u Crkvi Svetog Đorđa.

- U revijalnom dijelu festivala biće održana tri koncerta,  Dječijeg hora “Srbadija”, folklornih ansambala Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) “Prosvjeta” Brčko i SPKD-a “Prosvjeta” Lopare - objasnio je Čukić.

“Majske muzičke svečanosti” su u proteklih 17 godina okupile više od 500 horova i 25.000 horskih pjevača iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Bugarske, Ukrajine, Austrije, Njemačke, Grčke, Mađarske, Republike Srpske i Federacije BiH. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo prosvjete i Kulture RS i Grad Bijeljina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana