Spomenik pjevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću u Skadarskoj u Beogradu

Tanjug
Spomenik pjevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću u Skadarskoj u Beogradu

BEOGRAD - U najljepšoj boemskoj ulici u Beogradu, Skadarskoj, ispred broja 28, sutra u podne biće otkriven spomenik legendarnom pjevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću.

„Skadarlija je bila mesto okupljanja pesnika, umetnika, muzičara i Toma Zdravković je svojevremeno bio deo tog sveta. I mlađi ljudi vezuju Tomu za Skadarliju i iz tog razloga, odlučili smo da baš na ovom mestu postavimo spomenik", rekao je za Tanjug član Gradskog veća Beograda Igor Mušić.

Ideja o postavljanju spomenika Tomi Zdravkoviću potekla je prije nekoliko godina, a na tridesetu godišnjicu od njegove smrti, 2021. godine, Rasim Ljajić je Skupštini Grada Beograda predao inicijativu koju je svojim potpisom podržalo skoro 7.000 ljudi, objasnio je Mušić.

„Skoro dve godine smo čekali da se završe sve procedure, jer, da bi se ovakav projekat završio, mnogo institucija i javnih preduzeća treba da učestvuje i da saglasnost na projekat.", rekao je on.

U Skadarliji je postojalo nekoliko mjesta gdje je bilo moguće postaviti spomenik, i lokacija u Skadarskoj ispred broja 28 je ona oko koje smo svi usaglasili svoje stavove, rekao je Mušić.

 „Spomenik je izliven u najstarijoj i najpoznatijoj beogradskoj livnici 'Jeremić', a po vajarskom radu Katarine Tripković. Kao što je i trend u evropskim gradovima, spomenik će biti u prirodnoj veličini, oko 180 centimetara visine i biće na postolju, koje je u Skadarskoj već pripremljeno. On će ovde imati jednu svoju celinu, mali plato, na kojem će biti postavljen. A što se tiče fasade, ona je bila u planu za uređenje do otvaranja spomenika, međutim, iz različitih razloga to nismo uspeli da uradimo", kazao je član beogradskog Gradskog vijeća za Tanjug.

Mušić je dodao da ona svakako neće ostati u stanju u kakvnom je trenutno, i da će u narednom periodu i ona biti uređena, i rekao da se nada da će ovo mjesto postati i nova turistička atrakcija u Beogradu.

Spomenik će sutra u 12 sati otkriti gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i Rasim Ljajić, a ovom događaju prisustvovaće i supruga Tome Zdravkovića – Gordana i njegova ćerka iz prvog braka Žaklina, rekao je Mušić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana