Slavni album dobija specijalno izdanje: Muzička potraga za američkim snom

Branislav Predojević
Slavni album dobija specijalno izdanje: Muzička potraga za američkim snom

LOS ANĐELES- Slavni rok bend “Red Hot Chili Peppers” obilježava 25. godišnjicu albuma “Californication”, posebnim vinilnim izdanjem u dvije boje.

Ovo specijalno izdanje na plavom i crvenom vinilu stiže povodom godišnjice od četvrt vijeka albuma, koji je definisao zvjezdani status grupe i postao globalni bestseler. Originalno objavljen u junu 1999. godine, kao sedmo studijsko ostvarenje grupe “Californication” je obilježio povratak gitarista Džona Frušantea, osam godina nakon albuma “Blood Sugar Sex Magik” iz 1991. godine.

Ploča je označila značajnu promjenu stila za bend, kako u zvuku tako i tekstovima, uspješno pomirivši energični pank-fank-rep zvuk ranijih albuma sa mirnijom melodičnijom stranom grupe uz uticaje džeza, folka i kantrija. Tekstovi su uključivali buntovničke i seksualne insinuacije koje su već bile povezane sa bendom, ali su dodali i daleko teže teme, uključujući smrt, samoubistvo, drogu, globalizaciju i putovanja. Većina materijala i tekstova kroz pjesme na albumu proizašla je iz ličnih i profesionalnih previranja kroz koje su prošli ili kroz koje su trenutno prolazili različiti članovi benda u to vrijeme.

To je rezultovalo daleko emotivnijim i osjetljivim pristupom, koji se nije očekivao ​​od benda čiji su sljedbenici bili skejt-pankeri i ljubitelji indi roka, ali po riječima Entoni Kidisa poenta iza ovog albuma bila je pripovijedati priče o lutajućim dušama, koje su izgubile put tražeći američki san u Kaliforniji. Album je ponovo sniman sa čuvenim producentom Rikom Rubin, koji je radio prethodna dva albuma, ali je sam pristup grupe bio mnogo drugačiji i sa dosta manje haosa oko njih tokom rada.

Većina muzike napisana je u improviziranom garažnom studiju, koji je napravio basista Flia, a Frušanteu je trebalo nekoliko sedmica da se prilagodi sviranju sa kolegama iz benda, dok se oporavlja od teške zavisnosti od heroina i kokaina. Rezultat ovog perioda prilagođavanja dao je mnogo minimalističkiji postavljen pristup sviranju gitare i naglašene melodije u prvom planu, uz dosta opušteniju atmosferu kada se napokon počelo snimati u studiju “El teatro”. Bend je napisao između 30 i 40 pjesama za album, od kojih će na kraju biti probrano 15 za izdavanje.

- Svi su se zabavljali. Kao da nismo imali šta da izgubimo, ništa da dobijemo. Nije nas bilo briga, pravili smo muziku radi stvaranja muzike - rekao je Kidis.

Album je bio veoma dobro prihvaćen od muzičkih kritičara, za razliku od “One Hot Minute” i bio je veći uspjeh širom svijeta. Hvaljene su Kidisove vokalne partije, inovativni zvuk gitare, ali i zvuk kompletnog benda, koji je hrabro otkrio nježniju stranu svoje muzike nakon razbijačkog pank fank roka, kojim su se proslavili.

Hit

Album “Californication” je postao najprodavaniji album benda, obilježen uspjehom tri hit singla: “Scar Tissue”, “Otherside” i naslovne numere “Californication”.

Osvojio je “Gremi” nagradu za najbolju rok pjesmu 2000. godine, a globalno je prodat u više od 15 miliona primjeraka i sedmostruko je platinast samo u SAD. Njegov uspjeh praćen dvogodišnjom svjetskom turnejom pretvorio je sastav u stadionske zvijezde i jedan od najpopularnijih bendova u rok muzici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana