Saša Stević, fudbaler ukrajinskog Volina:Ukrajinci vjeruju samo dolaru

Slavko Basara
Saša Stević, fudbaler ukrajinskog Volina:Ukrajinci vjeruju samo dolaru

Već godinu Ukrajina intenzivno živi za Evropsko prvenstvo koje će sljedeće godine organizovati zajedno s Poljskom i nivo fudbala u ovoj nekadašnjoj sovjetskoj republici je porastao izuzetno visoko.

Ovo je istakao Saša Stević, fudbaler ukrajinskog prvoligaša Volina iz Lucka, koji je prve fudbalske korake napravio u Rudar Prijedoru. On je još istakao:

- Već godinu i po sam u Volinu, igram fudbal u Ukrajini i osjetio sam izuzetan napredak. Sve je podređeno fudbalu i njegovom progresu. Ulaganja su enormna, ozbiljnost na visokom nivou, a sve je podređeno profesionalizmu i uspjehu. Ukrajina želi u svemu da "kopira" Rusiju, a fudbal u ovoj zemlji je u neviđenoj ekspanziji.

* GLAS: Jesu li velika ulaganja u ukrajinskom fudbalu?

STEVIĆ: Ima mnogo novca, ali se traže rezultati, kao i svugdje "kratak je fitilj". Ipak, ima i razumijevanja sa željom da se napravi "prava priča". Eto recimo Dnjepar iz Dnjepropetrovska je angažovao bivšeg trenera Sevilje, Totenhema i Real Madrida Huande Ramosa. Ovaj prvoligaš koji je u vrhu ukrajinskog fudbala ima godišnji budžet 100 miliona dolara.

* GLAS: Kako dolara?

STEVIĆ: Tako je to. Ukrajinci vjeruju samo dolaru i oko njega se vrti sve. To dovoljno govori i o ostalim stvarima, ali ja sam sportista i ne bih se bavio ekonomijom i politikom. Ukrajinci ne priznaju ni domaću grivnju ni evro, samo "zelene novčanice". Sve je u njima, transferi, plate, premije...

* GLAS: Šta je zapravo Ukrajina uradila od kada je dobila organizaciju Evropskog šampionata?

STEVIĆ: Sve. Autoputeve koji su bili izuzetno loši, aerodrome, urađeno je mnogo na marketingu države, cijeli politički vrh se digao i stavio u službu Evra 2012. Na svakom koraku se osjeća dah kontinentalnog šampionata koji samo što nije stigao. Mogu da zamislim šta će sve biti sljedećeg ljeta.

* GLAS: Bićete akter toga?

STEVIĆ: Kao gledalac. U fudbalu uživam i ponosan sam što igram u zemlji koja će organizovati jedno veliko takmičenje. Prije nekoliko dana sam gostovao u Lavovu koji je uz Kijev, Donjeck i Harkov jedan od četiri grada domaćina Evra 2012. Tamo je sve kao da je Evropski šampionat počeo. Sve je našminkano za dolazak evropske elite. Vjerujem da je tako i u ostala tri grada, a imaću priliku da vidim.

* GLAS: Kako bi u nekoliko rečenica napisali trnovit put od džombastih terena u Prijedoru do fudbalskih tepiha u Ukrajini?

STEVIĆ: Upravo tako kako ste vi opisali. Sjećam se početaka, ali ipak lijepih vremena. Rudar Prijedor je moj matični klub koji mi je dao šansu da napredujem. Odskočna daska. Sada sam u Ukrajini gdje je sve "pod konac". Ti uslovi, u Prijedoru i Ukrajini ne mogu da se porede. Ali ipak vuče me nostalgija. Pristojno zarađujem, a krenuo sam da nikoga ne uvrijedim na "oranici". To je fudbal i put koji bi preporučio svakom fudbaleru. Obje strane medalje moraju da se iskuse i dobro sagledaju. Svaka je draga na svoj način.

* GLAS: Nije Vam bilo lako?

STEVIĆ: Nimalo. Sa svim sam se sudarao. Bilo je mnogo problema, pogotovo u Srbiji. Toga ne želim da se sjećam. Otišao sam u Finsku da se odmorim od svega, kasnije sam sticao iskustvo i u Rumuniji, ali u Srbiji sam ispekao najveće životno iskustvo.

* GLAS: Da li pratite dešavanja u fudbalu Republike Srpske i BiH?

STEVIĆ: Imam total TV u Ukrajini i informišem se redovno o dešavanjima u fudbalu Srpske i BiH. Pratim rezultate, posebno Rudar Prijedora i banjalučkog Borca. Izuzetno mi je drago zbog Banjalučana koji su uzeli dva trofeja u posljednje dvije godine. Baš sam nedavno gledao utakmicu Borac - Zrinjski 2:1 kada je moj nekadašnji saigrač Borislav Mikić postigao pobjedonosni pogodak za Borac.

* GLAS: Ima li problema u dalekoj Ukrajini, muči li Vas nostalgija?

STEVIĆ: I te kako, naiđe mi u momentu da spakujem stvari i dođem u Prijedor vidim prijatelje i rodbinu, drage ljude, pogotovo što me muči povreda već izvjesno vrijeme. Izdržaću, jak sam i fizički i psihički. Ali Prijedor i prijatelji mi nedostaju.

Srbija - BiH

* GLAS: Srbija i BiH imaju šansu da igraju u Ukrajini. Da li bi volio da se sastanu u baražu?

STEVIĆ: Ne bih iz jednostavnog razloga što bih volio da obje reprezentacije zaigraju na Evropskom prvenstvu. Neka obje prođu baraž, a moje zadovoljstvo bi bilo neizmjerno. Nastojao bih, ako budu u Ukrajini, a nije problem ni Poljska, da gledam sve mečeve ove dvije selekcije.

Lična karta

Ime i prezime: Saša Stević

Datum rođenja: 31. maj 1981. godine

Mjesto rođenja: Prijedor

Visina: 190 centimetara

Pozicija u timu: štoper

Klub: Volin

Broj na dresu: 35

Klubovi: Rudar Prijedor, Borac Čačak, Jaro, Marieham, Banat, Čeahlul, Volin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana