Rokenrol buntovnik mračne budućnosti

Branislav Predojević
Rokenrol buntovnik mračne budućnosti

LONDON - Slavni album Dejvida Bouvija iz 1974. “Diamond Dogs” biće ponovo izdat 24. maja na svoju 50. godišnjicu kao specijalno vinilno izdanje.

Osmi studijski album engleskog muzičara objavljen je za diskografsku kuću “RCA”, kao konceptualni album, kojim je čuveni umjetnik počeo otklon od faze “Zigi Stardast”. Tema albuma je spoj Bouvijeve glam vizije postapokaliptične budućnosti i distopijskog romana “1984” Džordža Orvela.

Bouvi je sam producirao album i snimio ga početkom 1974. u Londonu i Holandiji, nakon raspuštanja njegovog pratećeg benda “Spajders From Mars” i odlaska producenta Kena Skota.

Bouvi je svirao glavnu gitaru na ploči u odsustvu Mika Ronsona dok je producent Toni Viskonti radio aranžman za gudače i da pomogne u miksu i nakon čega je nastavio da radi sa Bouvijem do kraja decenije. Muzički gledano, to je bio njegov posljednji album u žanru glam roka, iako su neke pjesme bile pod uticajem fank i soul muzike koju će prihvatiti na svom sljedećem albumu “Young Americans”(1975).

Nošen uspjehom singla “Rebel Rebel”, album je postigao komercijalni uspjeh, dostigavši vrhunac na prvom mjestu u Velikoj Britaniji i na petom mjestu u SAD. Od objavljivanja album je imao različite kritike, ali ga danas Bouvijevi biografi smatraju jednim od njegovih najboljih djela uz ogroman uticaj na nove generacije muzičara. Album je pratila velika turneja, a retrospektivno ploča “Diamond Dogs” se navodi kao ključni uticaj na pank revoluciju u godinama nakon objavljivanja.

Novo izdanje uključuje i kultne numere “Sweet Thing / Candidate / Sweet Thing (Reprise)” na prvoj strani i “1984” i “Big Brother” na drugoj strani.

U skladu s prethodnim proslavama 50. godišnjice, postoje dva vinil izdanja, polubrzinska remasterizovana crna verzija vinila i klasični vinil sa slikama sa posterom i rijetkim fotografijama iz tog perioda.

Koncept

Zamišljen oko toga kuda je krenula njegova karijera tokom perioda neizvjesnosti, “Diamond Dogs” je konceptualni album nastao kao spoj nekoliko projekata koje je Bouvi razvijao u to vrijeme. Od propalog mjuzikla baziranom na Zigiju, preko adaptacije romana Džordža Orvela 1984. do urbanog apokaliptičnog scenarija zasnovanog na spisima Vilijama S. Berouza. Naslovna pjesma predstavlja novu osobu po imenu Helovin Džek, koji predvodi postapokaliptičnu bandu “Dijamantski psi”. Belgijski umjetnik Gaj Pileret naslikao je kontroverznu naslovnicu koja prikazuje Bouvija kao hibrida pola čovjeka, pola psa, a na osnovu fotografija koje je napravio fotograf Teri O'Nil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana