Prestižni hor sa tradicijom od 120 godina

Srna
Prestižni hor sa tradicijom od 120 godina

Bijeljina - Srpsko crkveno pjevačko društvo “Srbadija” iz Bijeljine obilježilo je večeras 120 godina od osnivanja i vrhunskog doprinosa kulturnom životu grada, Republike Srpske i srpskog naroda.

Povodom toga u Galeriji je postavljena izložba “Duhovna riznica” na kojoj su prikazane fotografije, nagrade i novinski članci o radu “Srbadije” i održan koncert u Centru za kulturu “Semberija”.

Dirigent Desanka Trakilović, koja je na čelu “Srbadije” skoro tri decenije, rekla je novinarima da radom ovog hora može da se ponosi Bijeljina, Republika Srpska i region i da je prema svjetskoj rang-listi jedan od najozbiljnijih horova danas.

“Horu i našoj sredini ostaje briga i obaveza da se održi taj zavidan nivo koji smo ostvarili u svijetu, ali i svakodnevnim pjevanjem u crkvi kojim ispunjavamo duše vjerujućih”, poručila je Trakilovićeva i dodala da je lično dirigovala na više od 20.000 liturgija.

Ona je kao kvalitet društva “Srbadija” navela da u njemu pjevaju amateri koji vremenom postaju profesionalci.

“Podržani smo od svih, nagrađivani smo od svih”, istakla je Trakilovićeva i iz svih svjetskih nagrada izdvojila da je od rijetkih dobitnika žena dirigenata koja je dobila Orden Svetog Save.

U ime Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija jubilej je “Srbadiji” čestitao starješina Sabornog hrama u Bijeljini protojerej stavrofor Dragan Pejčić koji je na otvaranju izložbe fotografija i priznanja rekao da ovaj prestižni hor svojim djelovanjem služi na ponos Srpske pravoslavne crkve.

Dirigent “Srbadije” Jelena Trakilović rekla je novinarima da je član ovog hora od 1992. godine i da je uz majku dirigenta odrasla uz ovaj hor koji danas i vodi.

Prema njenim riječima, veliki mješoviti hor “Srbadija” ima 80 članova, kao i podmladak za koji Trakilovićeva kaže da je veoma značajan za njegovanje i kulturu dječijeg glasa i horsko pjevanje uopšte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana