Premijera dokumentarca “Džim Henson: Čovjek ideja”

Branislav Predojević
Premijera dokumentarca “Džim Henson: Čovjek ideja”

LOS ANĐELES - Slavni režiser Ron Hauard je na nedavno završenom Kanskom festivalu premijerno predstavio dokumentarni film “Džim Henson: Čovjek ideja”, a sada je postao dostupan i globalnoj publici na striming servisu “Dizni +”.

Dokumentarna priča prati karijeru legendarnog lutkara, scenariste, režisera Džima Hensona, prikazujući njegov život od ranih godina karijere do stvaranja klasika moderne kulture kao što su “Mapeti” i “Ulica Sezam”. Takođe, Hauard se fokusira na njegovo kreativno i romantično partnerstvo sa njegovom suprugom Džejn Henson uz brojne  intervjue sa članovima porodice i saradnicima, uključujući i Franka Oza, Dženifer Konoli, te brojne nikad prikazane arhivske snimke.

Film je bio u razvoju od 2010. godine, ali ozbiljan korak je napravljen 2020. godine, kada se u proces uključio oskarovac Hauard koji je, po sopstvenim riječima, bio veliki poštovalac pokojnog Hensona.

- Henson je uvijek eksperimentisao, na filmu i televiziji, pomičući formu i formate da vidi koje se ideje drže. Sve to eksperimentisanje, mnogo toga nije bilo komercijalno u to vrijeme i mnogo toga nije nikad viđeno, ali je imalo ulogu u stvaranju djela koja su postala veliki hitovi,  kultni likovi i kultne scene kojih se danas svi sjećamo - rekao je Hauard.

Proslavljeni režiser je proveo posljednju deceniju naizmjenično između igranih projekata poput “Trinaest života” i “Raj” i dokumentarnih filmova poput  “Bitlsi: Osam dana u sedmici” i “Pavaroti”, ali ovo je prvi dokumentarac kojim on može predstaviti kolegu filmskog i TV reditelja, o čijem talentu i borbama Hauard govori sa očiglednim entuzijazmom i empatijom.

- Džim je među prvima shvatio da su ti potrebna oba svijeta kad si umjetnik. Kreativnost i eksperimentisanje bili su mu od vitalnog značaja, ali i prihvatanje publike. Tu mu je bilo srce i duša, ali on je takođe znao da to treba primijeniti negdje gdje će ne samo platiti račune već će i privući pažnju ljudi - rekao je Hauard.

Njegov film prikazuje Hensonove uspone i padove, kao i način na koji je duboko osjećao nepočetke i neuspjehe poput neostvarenog brodvejskog komada ili filma “Mračni kristal”, koji je od tada pretvoren u kultni klasik. Jednako tako prati razvoj ideja koje su napravile revoluciju u svijetu televizije sa serijalima “Ulica Sezam” i “Mapet šou”, koje su postale jedan od kulturnih simbola dvadesetog vijeka. Hensonov rad postao je neka vrsta biblije u svom žanru, od pravila da na televiziji kao realističnom mediju i lutke moraju da budu uvjerljive ako hoće da postanu zvijezde do njegovih pionirskih eksperimenata sa naizgled nespojivim formama filmske i televizijske produkcije.

Koncept

Ključni događaj u Hensonovoj karijeri jeste susret sa Frenkom Ozom sa kojim, inspirisan evropskim lutkarskim trupama i kontrakulturnim pokretima šezdesetih, stvara potpuno novi koncept u lutkarstvu i televiziji uopšte.

Prvi korak prave kroz čuveni TV šou u formi dječje televizijske radionice “Ulica Sezam”, a drugi korak kreće u momentu kada Henson 1976. godine stvara definitivni koncept “Mapet šoua”.  Ubitačni geg humor, duhovite rečenice pojačane jakom kinetikom lutaka uz vješto ukomponovane pouke i pjesme namijenjene djeci, a još više odraslima, stvorile su niz besmrtnih skečeva koji i danas jednako uspješno nasmijavaju kao i u doba kad su stvoreni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana