"Poklon Republici": Spektakularni koncert u Univerzitetskom gradu

Srna
Foto: RTRS

BANjALUKA - Godišnjim koncertom Univerziteta u Banjaluci pod nazivom "Poklon Republici" sinoć je obilježen završetak nastave u akademskoj 2023/2024. godini i Svjetski dan muzike.

Koncertu, na kojem je nastupilo oko 80 izvođača, prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir, rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin, predstavnici akademske zajednice, kao i brojni građani.

Izvođači iz Simfonijskog orkestra Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i simfonijskog orkestra Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada izvodili su muziku iz domaćih i stranih filmova.

Posebno iznenađenje bio je zajednički nastup simfonijskog orkestra sa poznatim di džejem iz Banjaluke Mladenom Tomićem, koji ima svjetsku karijeru.

Koncertom, koji je održan na platou Filozofskog fakulteta u univerzitetskom gradu, dirigovali su Branka Radošević Mitrović, Dušan V. Urošević i Mikica Jevtić.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin izjavio je da godišnji koncert banjalučkog Univerziteta povodom završetka akademske godine treba da uđe u kalendar kulturnih manifestacija Republike i grada Banjaluka.

Gajanin je ocijenio da je koncert opod nazivom "Poklon Republici" spektakularan događaj čija je organizacija bila izuzetno složena.

"Na ovaj način željeli smo da pokažemo da je Univerzitet sposoban da organizuje tako složene projekte i da je kampus mjesto gdje takve kulturne manifestacije treba da se organizuju", poručio je Gajanin.

On je istakao da se koncertom željelo ukazati da glavnu riječ imaju domaći umjetnici iz Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, koji su upravo tu i stasali.

"Želja nam je da naši studenti vide da, osim formalnog obrazovanja koje stiču na različitim fakultetim Univerziteta u Banjaluci, mogu da učestvovuju i u realizaciji različitih kulturnih, ali i sportskih manifestacija", rekao je Gajanin novinarima.

On je zahvalio za podršku u organizaciji - pokrovitelju predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, ministru za naučno tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željku Budimiru, te društveno-odgovornim kompanijama.

"Posebnu zahvalnost dugujemo Akademiji umjetnosti koja je preuzela najveći dio organizacije ovog događaja, poručio je Gajanin.

On je rekao da je u novoj akademskoj godini planiran upis 2.600 studenata na Univerzitet u Banjaluci.

"Očekujem da ćemo i ove godine upisati više od 2.000 studenata. Pozivam studente da odaberu Univerzitet u Banjaluci kao mjesto u kojem će sticati formalno i neformalno obrazovanje, kao što vidimo i večeras", zaključio je Gajanin.

Dekan Akademije umjetnosti u Banjauci Dragana Purković Macan ocijenila je uspješnom akademsku 2023/2024. godinu na kojoj je bio upisan rekordan broj studenata, a u narednoj očekuje da taj broj bude veći.

"U čast svih studenata i naše akademske zajednice odvažili smo zajedno sa Rektoratom organizujemo jedan ovako značajan koncert. Nama je velika čest što ćemo predstaviti 80 muzičara", rekla je Macanova novinarima uoči godišnjeg koncerta banjalučkog Univerziteta pod nazivom "Poklon Republici".

Dirigent Branka Radošević Mitrović rekla je novinarima da je program koncerta specifično biran i da je za kraj akademske godine organizovan nesvakidašnji spektakl na ovim prostorima.

"Izvodićemo filmsku i klasičnu muziku koja se koristi u filmovima. Poznati di džej iz Banjauke Mladen Tomić, koji ima svjetsku karijeru, izvešće sa Simfonijskim orkestrom nekoliko numera. Trenutno je to u svijetu hit i mnogi ozbiljni orkestri rade u toj kombinaciji", rekla je Mitrovićeva.

Generalni pokrovitelj koncerta je Kabinet predsjednika Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana