Počinje 18. Međunarodni festival “Banjalučki horski susreti”: Duhovnoj muzici u čast

Ilijana Božić
Počinje 18. Međunarodni festival “Banjalučki horski susreti”: Duhovnoj muzici u čast

BANjALUKA - Međunarodni horski festival “Banjalučki horski susreti”, 18. po redu, u organizaciji Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” iz Banjaluke, počeće danas u 20 časova koncertom duhovne pravoslavne muzike u Hramu Hrista Spasitelja.

Ova tradicionalna manifestacija će trajati do subote, a održavaće se i u koncertnoj dvorani Banskog dvora, a ulaz za publiku je slobodan.

U okviru festivala nastupiće 13 horova i ansambala i to Dječiji hor SPD “Jedinstvo” Banjaluka, Ženski hor “Carica Jelena”, Muški hor “Konstantin”, Ženski ansambl “Dar”, Mješoviti hor SPD “Jedinstvo”, svi iz Banjaluka. Tu su i Dječiji crkveni hor “Javor” iz Doboja, Mješoviti hor SCPD “Sveti Georgije” iz Prnjavora, Mješoviti hor “Una” iz Novog Grada, Mješoviti gradski hor “Lira” iz Gradiške, Mješoviti hor SCPD “Bogoljublje” iz Doboja te Ženski kamerni hor “Odjek” iz Požarevca. Tokom ove manifestacije nastupiće i Djevojački ansambl SPD “Jedinstvo”, Srpski hor “Sv. Serafim Sarovski” iz Zrenjanina te Mješoviti hor Akademije umjetnosti Banjaluka.

Iz Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” istakli su da “Banjalučki horski susreti” traju tri dana, sa tri cjelovečernja koncerta i više promenadnih i drugih nastupa horova.

- Cilj ove manifestacije je višestruk, a prije svega to je popularizacija i unapređenje horskog pjevanja u našoj sredini, ostvarenje saradnje i povezivanje sa gradovima i zemljama iz kojih dolaze horovi te upoznavanje različitih muzičkih i kulturnih atributa zemalja i ansambala učesnika - saopštili su iz SPD “Jedinstvo”.

Dodali su da su ciljevi i obogaćenje muzičkog života i koncertne aktivnosti u Banjaluci i Republici Srpskoj, upoznavanje stranih horova sa djelima domaćih autora, kao i promocija i popularizacija djela savremenih domaćih autora.

Ovo je tradicionalna međunarodna muzička manifestacija na kojoj je do sada nastupilo više od 150 horova iz RS, BiH, Srbije, Slovenije, Grčke, Bugarske, Rumunije, Austrije, Makedonije, Slovačke, Kipra i Rusije sa više od 5000 aktivnih učesnika. Pokrovitelji su grad Banjaluka, Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Srpska pravoslavna crkvena opština Banjaluka.

Značaj

“Banjalučki horski susreti” u kulturi grada imaju značajno mjesto, jer na visokom umjetničkom nivou predstavljaju muzička dostignuća horova iz inostranstva, podstiču, popularišu i unapređuju horsko stvaralaštvo u našoj sredini. Značaj ove manifestacije se ogleda i u tome što često nastupaju i horovi iz gradova sa kojima Banjaluka ima uspostavljenu kulturnu i drugu saradnju.

Preminula Merima Njegomir
Preminula Merima Njegomir
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana