Pijanista Vasil Hadžimanov objavio studijski album “Keyef”: Majstor etno-džeza ponovo podučava

Branislav Predojević
Pijanista Vasil Hadžimanov objavio studijski album “Keyef”: Majstor etno-džeza ponovo podučava

BEOGRAD - Slavni pijanista i kantautor Vasil Hadžimanov sa svojim bendom objavio je osmi studijski album pod nazivom “Keyef”.

Nova muzika u izdanju diskografskih kuća “Kroacija rekords”/”Jugoton” nalazi se na svim digitalnim platformama i na CD formatu.

“Vasil Hadžimanov bend” mnogi smatraju za jedan od najuticajnijih i najuspješnijih džez fjužn sastava na ovim prostorima i mnogo šire, na čitavom Balkanu. Grupa uvijek oduševljava publiku svojim jedinstvenim zvukom i posebnom snažnom energijom, a njihov novi album donosi interesantne muzičke goste, inovativne aranžmane, autentičnu zvučnu estetiku i kreativne eksperimente sa različitim muzičkim stilovima i ritmovima. Novo izdanje, kao njihov osmi album, sadrži devet pjesama čiju produkciju potpisuju Vasil Hadžimanov, Marko Perić i Toni Kitanovski. Hadžimanov je umjetnik jedinstvenog senzibiliteta koji je kao etno-džez pijanista, kompozitor, aranžer i pedagog autentična artistička pojava na regionalnoj džez sceni.

Čuveni pijanista u sebi nosi dio svojih predaka koji su, svako na svoj način, obilježili muzičke prostore Balkana u neraskidiv niz čuvara, interpretatora i novih tumača tradicije. Muzičar je povodom izlaska albuma zahvalio na svom “Fejsbuk” nalogu, svim saradnicima i ljudima koji su dali svoj doprinos stvaranju albuma.

- Posebno hvala ide svim onim prekrasnim ljudima koji su omogućili da se ovaj album desi: stari članovi benda Bojan Ivković i Branko Trijić, naši producenti Marko Perić i Toni Kitanovski, naši posebni gosti Marta Hadžimanov, Ljubomir Milanović, Aleksandar Petrov, Gazmend Berisha i opet Toni Kitanovski. Tu su i naši novi članovi benda Rastko Obradović i Ratko Dautovski koji će ovaj materijal izvoditi zajedno sa Miroslavom Tovircem i Viktorom Filipovskim i mojom malenkošću - rekao je Hadžimanov. Pijanista je izdvojio i druge saradnike u svom timu poput Dušana Ivaniševića i njegov “Future nature saund” studio, Aleksandra Popovića, koji je radio dizajn te otkrio da su novi album snimali u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine i Kulturnom centru Pančevo.

- Numere poput naslovne “Keyef”, ali i “Gypsy”, “Afgan Samba”, “Helidor's Recipe” te “Ment pura” podsjećaju sve ljubitelje dobre muzike zašto “Vasil Hadžimanov bend” izvodi svoju muziku na pozornicama širom svijeta i zašto je upravo njihova muzika u Srbiji proglašena umjetničkim djelom od nacionalnog značaja - navode iz “Jugotona”.

Prva koncertna promocija albuma zakazana je u Beogradu 11. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana