Pijanista Kemal Gekić nastupio u Banskom dvoru: Spiritualno putovanje kroz muziku

Milanka Mitrić
Pijanista Kemal Gekić nastupio u Banskom dvoru: Spiritualno putovanje kroz muziku

Banjaluka - Svaki dodir dirke klavira kao jedno malo savršenstvo, svaka kompozicija poseban i jedinstven doživljaj, svaka nota iz duše, izmiješana sa jačinom koju nosi muzika i snagom izvođenja umjetnika.

A umjetnik koji je maestralno izveo kompozicije Lista, Baha i Silotija je pijanista Kemal Gekić, koji je nastupio u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra i oduševio prisutnu publiku.

- Uvijek je zadovoljstvo svirati našoj publici zato što imamo istoriju i publiku koja voli muziku, uživa i ponešto zna - rekao je Gekić.

Kros dvočasovni nastup Gekić je sve prisutne proveo kroz zaista izuzetno i predivno spiritualno muzičko putovanje.

- Repertoar se tiče spiritualne ljudske dimenzije, tu su pomiješane transcendentalne etide Lista, sa Bahovim preludijumom i fugama, a u drugom dijelu ono što ja smatram Listovom autobiografijom - “Sonata” - kazao je Gekić.

Gekić je nastupao u Banskom dvoru prije dvije godine, a prije toga prije trideset godina. Kako on kaže, za Banjaluku i za salu Banskog dvora ga vežu divna sjećanja.

- Uvijek mi je draga ova neobarokna sala, dobra akustika i ljudi koji su zainteresovani za muziku. Zadovoljstvo je svirati za ovu publiku - naveo je Gekić.

Zadovoljstvo je bilo obostrano jer je publika vidno uživala u svakom tonu i svakoj kompoziciji. Kao umjetnik svjetskog glasa nastupao je i dalje nastupa širom svijeta te ga, kako je objasnio, do kraja godine očekuju brojni koncerti, koji su već uveliko pripremljeni.

- Sve je manje-više puno, sa koncertima i snimanjima, a izdvojio bih nastup u Japanu, koji će biti održan do kraja avgusta. Koncerti su pripremljeni. Skoro uvijek sve zavisi od raspoloženja te večeri, kako se osjećam, a programi su uglavnom tako i pripremljeni - naglasio je Gekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana