Pijanista Kemal Gekić nastupa u Banskom dvoru: Savršena izražajnost i fantazija sviranja

Milanka Mitrić
Pijanista Kemal Gekić nastupa u Banskom dvoru: Savršena izražajnost i fantazija sviranja

Banjaluka - Savršeno rukovanje klavirom, ubjedljivost, snaga interpretacije i originalnost samo su neki od kvaliteta koji se vežu za pijanistu Kemala Gekića.

Gekić, jedan od najznačajnijih pijanista današnjice, umjetnik široko poznat u svijetu,  nastupiće u subotu u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra. Nastup će početi u 20 časova.

- Ono što ga čini toliko jedinstvenim jeste njegov umjetnički kredo koji obuhvata poznavanje svih činjenica potrebnih za rekonstrukciju originalnih ideja u komadima koje svira, kao i moć da ih oživi pred publikom današnjice. On pruža fascinantne, beskompromisne i uvijek nove interpretacije - navedeno je u najavi koncerta.

Izvođački zahtjevan program koncerta obuhvatiće kompozicije muzičkih velikana Johana Sebastijana Baha, Franca Lista i Aleksandra Silotija.

- Njegovi nastupi obuhvataju svu moguću perfekciju izražajnosti i fantazije, ne samo mehaničku i digitalnu nepogrešivost - naznačeno je u kritici Takašija Momose.

Gekićevo sviranje je hvaljeno i voljeno od strane publike širom svijeta. Tokom svoje višegodišnje muzičke karijere nagrađivan je brojnim priznanjima i održao je koncerte širom svijeta. Veliko interesovanje na američkom tržištu posljednjih godina ga je odvelo u mnoge zemlje Južne Amerike. Ovacije na koncertima u Venecueli, Gvatemali, Boliviji svjedoče o sve većoj popularnosti njegovih originalnih izvođenja.

Japanska publika već odavno puni sale za koncerte Kemala Gekića, što je privuklo pažnju i mnogih univerziteta i konzervatorija širom Japana u kojim, pored nastupa, održava i brojne majstorske kurseve.

Gekić danas živi i radi u SAD kao redovni profesor na Međunarodnom univerzitetu “Florida” u Majamiju i kao predavač na Muzičkoj akademiji “Musašino” u Tokiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana