Otvoren Internacionalni festival harmonike Akordeon art plus

Srna
Otvoren Internacionalni festival harmonike Akordeon art plus
Otvoren Internacionalni festival harmonike Akordeon art plus

Istočno Sarajevo - Jubilarni deseti Internacionalni festival harmonike "Akordeon art plus" večeras je svečano otvoren u Istočnom Sarajevu koncertom Orkestra harmonika Akademskog kulturno-umetničkog društva Univerziteta u Novom Sadu "Sonja Marinković", pod dirigentskom palicom Gorana Penića.

Dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dražan Kosorić rekao je okupljenima da su publika i brojni kvalitetni učesnici najzaslužniji što "Akordeon art" iz godine u godinu postaje značajniji i kvalitetniji.

"Činjenica da žAkordeon artž traje već punu deceniju, potvrđuje kvalitet ove kulturne manifestacije od velikog značaja", istakao je Kosorić.

On je izrazio zadovoljstvo što je ovogodišnji jubilarni festival otvoren koncertom Orkestra harmonika Akademskog kulturno-umetničkog društva "Sonja Marinković", koji je, kako je naveo, laureat brojnih prestižnih svjetskih nagrada na takmičenjima za orkestre harmonika.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić naglasio je da je "Akordeon art" već punu deceniju jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Istočnom Sarajevu, ali i Republici Srpskoj.

Deseti Internacionalni festival harmonike "Akordeon art plus" okupio je 315 takmičara.

U okviru festivala predviđeno je takmičenje solista na harmonici, kamernih ansambala i orkestara harmonike, Drugo međunarodno takmičenje pijanista, kao i koncertni program umjetnika koji će nastupiti u revijalnom dijelu festivala.

U dijelu programa koji nije koncertni biće održano predavanje Branka Džinovića iz Srbije, koji će govoriti o djelima za harmoniku Sofije Gubandulije.

Žiri je sastavljen od 38 eminentnih svjetskih stručnjaka, a ove godine u Istočno Sarajevo dolazi i Fridrih Lips, rukovodilac katedre za harmoniku Ruske akademije "Gnjesin", koja je među najprestižnijim na svijetu.

Na festivalu će nastupiti i Hanzi Vang, jedan od najvažnijih mladih izvođača iz Kine, te Klevel Lebel iz Slovenije.

Ulaz na festival je besplatan, a ceremonija zatvaranja manifestacije predviđena je za petak, 17. maja, u 18.00 časova, kada će biti proglašeni pobjednici u svim kategorijama, te održan i završni pobjednički koncert.

Organizatori festivala su Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacija za njegovanje akademske muzike "Novi zvuk".

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana