Obilježeno 20 godina Kamernog hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje

Srna
Obilježeno 20 godina Kamernog hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje

ISTOČNO SARAJEVO - U Istočnom Sarajevu večeras je obilježeno 20 godina djelovanja Kamernog hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Povodom ovog jubileja promovisana je monografija autora Radeta Radovića, kao i album/kompakt-disk "Dogmatik" u produkciji izdavačke kuće "Gramofon" iz Sarajeva, a u Amfiteatru "Dr Veljko Vuletić" Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu otvorena je izložba arhivske građe hora.

Autor monografije "Dvadeset godina Kamernog hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije" Rade Radović je od osnivanja Kamernog hora do danas njegov glavni rukovodilac i dirigent.

Svoju prvobitnu ulogu, učestvovanje na bogosluženjima, Hor je značajno proširio, predstavljajući pravoslavnu duhovnu muziku na koncertima, takmičenjima i festivalima u zemlji i svijetu i za kratak period zabilježio veoma značajne uspjehe.

Tokom večerašnje manifestacije pročitano je i pismo podrške Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, koji zbog odlaska na Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve večeras nije mogao da prisustvuje obilježavanju 20 godina djelovanja Kamernog hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

U pismu mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma navodi se da je Kamerni hor za 20 godina djelovanja puno učinio na razvoju muzičke kulture i umjetnosti, te čestitao jubilej Radoviću i svim članovima Hora.

Radović je izrazio zadovoljstvo što se ovaj jubilej obilježava trodnevnim aktivnostima, ističući prije svega jučerašnji jubilarni koncert, koji je zbog epidemioloških mjera snimljen u produkciji Javnog servisa BHRT.

Osim promocije monografije "Dvadeset godina Kamernog hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije" večeras je emitovana i video-reportaža o ovom horu.

"Za sutra je predviđeno Odgovaranje Kamernog hora na Svetoj liturgiji, što je jedan od segmenata djelovanja i rada ovog kamernog hora, između plasiranja akademske muzike raznih žanrova. Tako da ćemo time zaključiti obilježavanje našeg značajnog jubileja", rekao je Radović.

Predsjednik Udruženja građana Kamerni hor Istočno Sarajevo Ivana Cerović, koja je zajedno sa Muzičkom akademijom Univerziteta u Istočnom Sarajevu i organizator manifestacije, izrazila je zadovoljstvo što je ovaj jubilej bio prilika da se okupe i svi bivši članovi ovog hora.

"Ovo je bila prilika da svi mi bivši pjevači Kamernog hora podsjetimo na divne uspomene koje sve generacije hora nose sa sobom. Mislim da će dugo da se pamti energija ovog ansambla tokom sinoćnjeg združenog nastupa", dodala je Cerovićeva.

Kamerni hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije osnovan je 2001. godine na inicijativu blaženopočivšeg mitropolita dabrobosanskog gospodina Nikolaja sa željom da se premosti jaz između bogoslovskog i muzičkog obrazovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana