Obilježavanje 125. godišnjice osnivanja SPD “Jedinstvo”

Danko Kuzmanović
Obilježavanje 125. godišnjice osnivanja SPD “Jedinstvo”

Banjaluka - Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” Banjaluka gostovaće u Australiji u periodu od 19. septembra do 2. oktobra.

Ove godine, obilježavajući 125. godišnjicu osnivanja, SPD “Jedinstvo” Banjaluka će, između ostalog, realizovati brojne koncerte, gostovanja, od kojih je svakako najznačajnije gostovanje u australijskim gradovima Adelejdu i Pertu. “Jedinstvo” će se tamo predstaviti našim brojnim iseljenicima, učestvovati na liturgijama u našim hramovima, na festivalu u Adelejdu, nastupiti na otvorenim gradskim prostorima, te održati više koncerata za stanovnike navedenih gradova.

Za ovu priliku hor je pripremio izuzetno širok repertoar duhovne i svjetovne umjetničke horske muzike, kao i veliki broj stilizovanih folklornih, narodnih i patriotskih pjesama.

Kao solisti na koncertnoj turneji u Australiji nastupiće Karolina Mihajlović - sopran, Minja Šukalo - sopran, Jovanka Vulin - violina, Živan Živanović - violina, Nenad Nikić - harmonika, pod dirigentskom palicom Nemanje Savića.

Kroz vijek i više od dvije decenije postojanja hor je potvrdio visoke umjetničke domete na mnogobrojnim koncertima održanim u Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori, Grčkoj, Njemačkoj, Austriji, Slovačkoj i Italiji, te Rusiji, Kini i Sjedinjenim Američkim Državama, osvojivši više od dvadeset prvih nagrada na međunarodnim horskim takmičenjima u Evropi i na drugim kontinentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana