Novi singl "Bitlsa" izlazi 2. novembra 2023. godine: Posljednja pjesma liverpulske četvorke

Branislav Predojević
Novi singl "Bitlsa" izlazi 2. novembra 2023. godine: Posljednja pjesma liverpulske četvorke

LONDON - Legendarni "Bitlsi" će početkom sljedećeg mjeseca, 53 godine nakon zvaničnog prestanka sa radom, objaviti novu i po riječima preostalih članova benda posljednju pjesmu grupe.

Pol Mekartni i Ringo Star najavili su da će nova pjesma "Now and Then " biti objavljena 2. novembra, a pjesma je nastala na bazi demo snimka koji je Džon Lenon napravio u svom stanu u Njujorku. Nakon atentata na Lenona 1980. godine, njegova udovica Joko Ono je 1994. ostalim članovima benda predala snimak vokala u pratnji klavira.

Oni su kasnije nastavili da rade na pjesmi, ali je nikada nisu objavili, jer ranije dostupna tehnologija nije omogućavala da se glas Džona Lenona izdvoji sa snimka. Na sreću svih fanova liverpulske četvorke, to je sada moguće, prije svega zahvaljujući naporima režisera Pitera Džeksona i ekipe koja je radila na dokumentarnom serijalu o Bitlsima "Get Back ". Reditelj trilogije "Gospodar prstenova" je uz pomoć vještačke inteligencije uspio da izdvoji Lenonov glas sa audio-kasete, odvojivši ga od klavira.

- Ostao nam je Džonov glas, kristalno jasan. Vrlo je dirljivo i svi sviramo na njoj, to je pravi snimak "Bitlsa" - rekao je Mekartni.

Lenonovom demo snimku dodate su električna i akustična gitara koje je odsvirao Džordž Harison 1995, prije nego što je preminuo 2001. Pjesma je dovršena prošle godine u studiju u Los Anđelesu, gdje su ubačeni bubnjevi Ringa Stara, klavir i bas Pola Mekartnija, kao i njihovi vokali.

- Bilo je to vrlo emotivno za sve nas. Kao da je Džon s nama - rekao Ringo Star. Mekartni je preuzeo producentske dužnosti zajedno sa Gilesom Martinom, sinom Džordža Martina i kombinovao originalni demo sa starim materijalom snimljenim sa Harisonom i Starom  90-ih, novim materijalom snimljenim 2022., uključujući novu Starovu bubnjarsku dionicu i audio semplove iz originalnih snimaka pjesam "Here, There And Evrywhere ", "Eleanor Rigby" i "Because". I tako je dovršena nova pjesma "Bitlsa".  Numera "Now and Then " biće objavljena kao dvostruki singl na A strani sa službenim debitantskim singlom benda, "Love Me Do " iz 1962. godine. Uz striming biće dostupan na kaseti, 12-inčnom vinilu, 7-inčnom vinilu i nekoliko opcija za ograničeno izdanje vinila u boji. Pjesma će stići jedan dan nakon 12-minutnog mini-dokumentarca o njenom stvaranju, koji uključuje ekskluzivne snimke i komentare Mekartnija, Stara, Harisona, Šona Lenona i Pitera Džeksona. Pod nazivom "Now nad Then - The Last Beatles Song ", dokumentarac će premijerno biti prikazan na 1. novembra.

Reizdanja

Uz novi singl preživjeli "Bitlsi" su najavili da će njihove proslavljene kompilacije 1962-1966 (poznate kao "Crveni album") i 1967-1970 ("Plavi album) biti ponovo izdate ove jeseni.

Legendarna ostvarenja, koja su bila bestseler među kompilacijskim izdanjima, dolaze sa proširenim popisima pjesama i novim miksevima te brojnim drugim poklonima. Obje kompilacije biće objavljene 10. novembra.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana