Nebojša Maksimović pred banjalučkom publikom: Djela Šumana i Lista u Banskom dvoru

Milanka Mitrić
Nebojša Maksimović pred banjalučkom publikom: Djela Šumana i Lista u Banskom dvoru

Banjaluka - Nakon odličnog nastupa džez pijaniste Dimitrija Vasiljevića (kao dio “Dimitrije Vasiljević Njujork kvarteta”) koji je prošle sedmice održan u Banskom dvoru Kulturnom centru, za sam kraj ovog mjeseca ispunjenog odličnom muzikom ostavljen je jedan klavirski koncert.

Nastup doktora klavira Nebojše Maksimovića biće održan sutra u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra u 20 časova.

Na programu koncerta ovog proslavljenog umjetnika naći će se djela Roberta Šumana (“Arabeska” i nekoliko etida), te Listove kompozicije “Paganini etida br. 3” (gis-mol, “La Kampanela”), “Zaboravljeni valcer br. 1”, “Sivi oblaci”, “Utjeha br. 3” (des-dus), “Legenda br. 2” i druge.

Nebojša Maksimović poznat je banjalučkoj publici, jer je već nastupao u Banskom dvoru, a već nekoliko decenija ostavlja umjetnički trag u zemljama regiona i Evrope.

Stekao je obrazovanje doktora na Fakultetu muzičke umetnosti, te razvijao svoj talenat kroz kurseve poznatih pijanista i pedagoga Lazara Bermana, Đovanija Umberta Batele, Serđa Pertikarolija i Nine Makarove.

Osim magistarskih studija u Beogradu, magistrirao je i na Akademiji “Santa Cecilija” u Rimu, kod profesora Serđa Pertikolarija.

Maksimović od svoje četvrte godine javno nastupa na koncertima, ali i radiju i televiziji. Održao je više stotina solističkih resitala i nastupao kao solista sa orkestrima u svim značajnim salama u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Italiji i Grčkoj (Kolarčeva zadužbina, Sinagoga u Novom Sadu i velika sala “Parco della musica” u Rimu).

Značajni su i njegovi nastupi na festivalima kao što su “Bemus”, “A tempo”, “Dimitrion” u Solunu, “Opera Barga” i “Vilijam Valton”  u Italiji i mnogim drugim.

Osvojio je mnogo značajnih nagrada u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvajaju nagrade na takmičenjima u Beogradu, Nišu, Rimu i Atini.

Trenutno radi kao vanredni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana