Nastupom Beti Đorđević i prijatelja zatvoren muzički festival u Banskom dvoru: Džez uprkos svemu

Milanka Mitrić
Foto: B. Brezo

BANjALUKA - Širokim osmijehom, vedrim duhom i divnim glasom, diva bivše Jugoslavije Beti Đorđević izvela je poznate džez numere i svojim nastupom sinoć zatvorila treći Festival džez muzike "Intim džez fest" u Banjaluci.

Koncertna dvorana Banskog dvora Kulturnog centra bila je ispunjena publikom, koja se u ovoj čudnoj svakodnevici istinski uželjela koncerata i kulturnih sadržaja, što su pokazali i aplauzima kojima su propratili izvođenje svake numere, među kojima su bile "All of me", "Blue Moon", "Moon river", "Love me or leave me" i "Počnimo ljubav ispočetka".

Na sceni sa Beti Đorđević nastupili su izuzetni muzički umjetnici Maks Kočetov (saksofon), Branko Marković (kontrabas), Milovan Paunović (klavir) i Dušan Ivanišević (perkusije).

Đorđevićeva je izjavila da joj je zadovoljstvo što je konačno došla u Banjaluku i nastupila pred publikom.

- Drago mi je što sam sada ovde. Jedva sam čekala susret sa publikom. Postojanje ovog festivala je dokaz da ima publike za džez muziku, a ja nikada nisam odustajala od muzike koju volim i slušam. Bilo je perioda kada je ta muzika bila skrajnuta, desilo se doba turbofolk muzike i tada smo se moje kolege i ja sklanjali. Imala sam i tada ponude da "koketiram" sa tim žanrom, ali ja nisam pristajala, a to se isplatilo, jer sam ostala dosledna sebi. Presrećna sam što me glas nije izdao - rekla je ona.

Festival je zamišljen kao kamerni festival džez muzike, koji će se fokusirati na manje sastave i vrhunske soliste ovog žanra.

- U najčudnijim uslovima, sudeći po reakcijama publike i učesnika, ispostavilo se da smo možda imali i najbolji festival do sada. Ne možemo da ne budemo zadovoljni. Žao nam je što je kapacitet ograničen, a interesovanje je bilo takvo da bi svi koncerti ispunili koncertnu dvoranu do posljednjeg mjesta. Iz tih razloga potrudili smo se da svi koncerti budu snimljeni sa više kamera u HD rezoluciji, tako da ćemo to emitovati na našem "Jutjub" kanalu za sve one koji nisu bili u prilici da prisustvuju ovogodišnjem festivalu - rekao je direktor Banskog dvora Mladen Matović.

Na ovogodišnjem festivalu nastupili su i "Tamara Obrovac Transhistira kvartet", "Per Bas Viking Matisen trio" i banjalučki umjetnici "BL džez voises".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana